Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande: Grecii sunt liberi să își aleagă destinul, dar trebuie să își respecte angajamentele

hollande-inter-5-1280.jpg

Francois Hollande

Preşedintele francez François Hollande spune că grecii, chemaţi la alegeri parlamentare la sfârșitul lunii, sunt "liberi să îşi aleagă destinul" dacă doresc ieșirea din zona euro. Pe de altă parte avertizează că viitorul lor Guvern va trebui să "respecte angajamentele" ţării în cadrul Uniunii Europene.

"Grecii sunt liberi să îşi aleagă destinul dar, în acelaşi timp, există angajamente pe care şi le-au asumat. Totul va trebui, evident, respectat", a declarat Hollande la postul de radio France Inter.

La alegerile legislative din 25 ianuarie este posibilă victorie a stângii radicale Syriza, care dorește ieșirea din zona euro și suspendarea angajamentelor de plată față de UE.

Cancelarul german Angela Merkel a generat contoverse, duminică, în Germania, inclusiv în cadrul majorităţii sale politice, după dezvăluirile din presă potrivit cărora ar fi pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul preluării puterii de către stânga radicală în această ţară.

În teorie, niciun mecanism nu prevede ieşirea unei ţări din zona euro. Dar, potrivit Berlinului, în cazul în care Grecia nu îşi va mai îndeplini angajamente, BCE ar putea restrânge posibilităţile de refinanţare a băncilor greceşti până la punctul de a obliga Atena să reintroducă drahma.