Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Phenianul amenință cu un război termonuclear

Miercuri expiră termenul dat de Coreea de Nord pentru garantarea securității misiunilor diplomatice din Phenian. Nord-coreenii repetă ameninţările cu un război "termonuclear" şi îndeamnă străinii să părăsească Sudul. Între timp, la complexul industrial Kaesong nu a venit marţi nici un salariat nord-coreean la muncă.

Coreea de Nord intensifică ameninţarea cu declanşarea unui război "termonuclear" în peninsulă şi i-a îndemnat pe străinii prezenţi pe teritoriul sud-coreean să ia în calcul plecarea din ţară.

"În caz de război, nu vrem ca străinii care trăiesc în Coreea de Sud să fie expuşi", a anunțat Comitetul Nord-Coreean pentru Pace în regiunea Asia-Pacific. Organul de propagandă al regimului de tip stalinist, îndemnă "toate organizaţiile străine, întreprinderile şi turiştii să pună la punct măsuri de evacuare".

Phenianul, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est a anunţat vineri că nu poate să mai garanteze securitatea misiunilor diplomatice din Capitală, începând cu 10 aprilie. Nici una dintre ţările care au misiuni diplomatice la Phenian nu a apreciat totuşi ca necesară, pentru moment, măsura evacuării personalului.

Între timp, firmele sud-coreene încep să fie afectate de închiderea complexului industrial de la Kaesong. 13 dintre cele 123 de companii sud-coreene prezente în complex şi-au întrerupt producţia, din lipsă de materii prime, iar retragerea muncitorilor nord-coreeni ar urma să paralizeze foarte repede complexul. Nici un salariat nord-coreean nu era prezent marţi în complexul industrial Kaesong, după ce Phenianul a anunţat luni retragerea celor 53 de mii de cetăţeni nord-coreeni din zonă.

Începând de miercuri, Coreea de Nord a interzis accesul la Kaesong personalului sud-coreean şi unor camioane de aprovizionare. Complexul a generat în 2012 o cifră de afaceri de 469,5 milioane de dolari, un ajutor nesperat în termeni de locuri de muncă, taxe şi încasare de devize străine.