Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Phenianul e pregătit să testeze o rachetă cu rază medie de acțiune

phenianul-pregatit-testeze-racheta-raza-medie-actiune.jpg

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/captură video)

Tensiune ridicată în peninsula Coreea, unde Phenianul pregătește testarea unei rachete cu rază medie de acțiune. Miercuri expiră termenul până la care regimul stalinist declarase că mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine din țară. Totuși, nici o țară nu a hotărât să-şi retragă diplomații din zonă. Seulul şi Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord.

Phenianul dă motive de îngrijorare Seulului şi Washingtonului. Surse citate de BBC susțin că cel puțin o rachetă netestată, cu o rază de acțiune de trei mii de kilometri, este alimentată și gata de lansare.

De altfel, Phenianul a anunțat că a terminat pregătirea rachetelor balistice, iar o lansare poate avea loc în orice moment. Din datele experților, Coreea de Nord ar putea lansa în orice clipă două rachete cu o rază de acţiune de cinci mii de kilometri care, pe lângă Coreea de Sud sau Japonia, ar  putea ajunge şi la bazele militare americane din Pacific. Cel mai probabil, lansarea va fi neanunţată, deşi oficialii americani au cerut Phenianului să păstreze pacea şi să-şi tempereze retorica de război.

Între timp, Coreea de Sud şi Statele Unite au ridicat miercuri cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la "ameninţare vitală", în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord.

Japonezii au plasat mai multe baterii antirachetă în jurul capitalei Tokyo, iar soldaţii americani sunt gata să intervină, dacă ţintele vor fi pe teritoriul american sau pe cel al aliaţilor.

Liderii mondiali au reluat şi ei apelurile la calm. Până acum, nu a fost detectată nici o mobilizare a celor peste un milion de soldaţi nord-coreeni. Experții american tind să creadă că retorica Phenianului este doar o acţiune de imagine pentru dictatorul Kim Jong-un.

 

Întâlnire secretă SUA–Coreea de Nord, în martie

 

Emisarul Washingtonului în cadrul Gupului Celor Şase, care negociază dezarmarea nucleară a Coreei de Nord s-a întâlnit cu adjunctul ambasadorului Phenianului la ONU, la jumătatea lui martie, relatează o sursă citată de CNN. Primul a reiterat îndemnul administraţiei Obama către Coreea de Nord de a evita acţiuni provocatoare şi de a reveni la diplomaţie. Întâlnirea a fost organizată în cadrul aşa-numitului "canal New York", un proces utilizat pentru comunicarea şi transmiterea de mesaje între Washington şi Phenian, care nu întreţin relaţii. Coreea de Nord a utilizat în februarie "canalul de la New York", pentru a avertiza Departamentul de Stat american cu privire la al treilea test nuclear.

 

Un oraş japonez a anunţat din greşeală pe Twitter un tir nord-coreean de rachetă şi ulterior şi-a cerut scuze

 

Mesajul a fost postat miercuri dimineaţă pe contul oficial de Twitter al oraşului Yokohama. Înainte să fie şters, acest mesaj, pregătit în avans în acest sens, dar care a fost postat din greşeală, a fost urmat, câteva momente mai târziu, de alt mesaj, prezentând scuze, în care se putea citi "Informaţie eronată: am trimis adineauri, printr-o eroare, o informaţie despre un tir de rachetă. Rectificăm: Vă rugăm să ne scuzaţi!".

Acest al doilea mesaj a fost retransmis de aproximativ trei mii de ori, însoţit de mesaje de amuzament. Contul de Twitter @yokohama_saigai al oraşului Yokohama este utilizat pentru alertarea populaţiei în caz de pericol, ca de exemplu în cazul unui cutremur, taifun sau tsunami.