Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord reușește să "enerveze" SUA

Se pare că SUA nu mai vor și nu mai pot să ignore amenințările Phenianului. Secretarul de Stat american, John Kerry, pleacă la negocieri în China, republicanii din Congres susțin o intervenție militară. Șeful Pentagonului, Chuck Hagel, avertizează regimul nord-coreean, spunând că acesta “se apropie vertiginos către o linie periculoasă”.

Declarația șefului Apărării americane este cât se poate de clară: "Avem toate capacitățile pentru a răspunde oricărei acțiuni a Coreii de Nord". A fost cea mai dură declarație a unui oficial american de la începutul tensiunilor recente din peninsula coreeană și totodată un semnal că tentativa Phenianului de a scoate SUA din poziția rezervată a avut succes. Kim Jong-un a vrut atenția întregii lumi și acum o are.

În ciuda estimărilor internaționale cum că nu se va ajunge totuși la un tir cu rachete, la Washington nu mai ia nimeni în glumă declarațiile belicoase ale tânărului dictator. Șeful trupelor americane din Pacific a fost chemat la audieri în comisia senatorială de apărare. Amiralul Samuel Locklear a vorbit despre o amenințare evidentă la adresa securității naționale a Americii.

Între timp, administrația Obama încearcă să continue așa-numita politică de apeasement–una axată de soluții non-violente. Secretarul de Stat, John Kerry, se duce în China, pentru a discuta despre situația din Coreea, dar relațiile dintre cele două puteri sunt destul de tensionate în aceste zile. Întrebat la audieri despre raporturile cu China, mai precis dacă Republica Populară este prieten sau dușman, amiralul Locklear a spus: "Nici, nici".

NEWS UPDATE

Una sau două rampe de lansare a unor rachete cu rază medie de acţiune de tip Musudan sunt orientate către cer în Coreea de Nord, ceea ce ar putea să indice posibilitatea unui tir sau ar putea fi doar o cacealma, anunţă presa japoneză de joi, citând un oficial de la Ministerul Apărării.