Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri legislative în Ungaria, duminică

Partidul conservator FIDESZ al premierului Viktor Orban este dat din nou marele învingător al scrutinului. Alianţa de stânga formată din 5 partide de opozitie este creditată de ultimele sondaje cu doar jumătate din procentul atribuit FIDESZ.

În plus stânga este urmată îndeaproape în intenţiile de vot de JOBBIK, mişcarea extremei drepte ungare.

 

In ajunul acestui scrutin pe care Uniunea europeană îl va urmări îndeaproape, presa franceză publică o serie de articole critice fată de puterea de la Budapesta.

 

Jobbik este în plină campanie de "dediabolizare". O spune ziarul Le Monde într-o lungă anchetă consacrată acestui partid creditat cu circa 20 la sută din intenţiile de vot la legislativele de duminică. Principalul partid al extremei drepte ungare nu mai vrea să aibă imaginea sumbră din trecut.

 

 Dealtfel campania de afişe este multicoloră "ca o campanie Benetton" spun criticii de la Budapesta. Jobbik a terminat cu declaraţiile agresive sau cu uniformele negre ale Gărzii ungare. Candidaţii noi sunt toţi îmbrăcaţi în costum şi cravată, par seriosi dar surâzători, după modelul lui Gabor Vona, liderul miscării.

 

 Campania sa de "dediabolizare" pare că dă roade dacă este să ne uităm la cifrele din sondaje, notează Le Monde. Retorica securitară si antisemită s-a făcut mai discretă chiar dacă într-un manifest Jobbik mai insistă pe referinţele crestine si naţionaliste ale ţării şi cere mai departe restabilirea pedepsei cu moartea pentru criminali.

 

 Opoziţia de la Budapesta interogată de ziarul francez este mult mai sceptică. "Alegerile din 6 aprilie nu vor fi nici libere nici echitabile" spune unul dintre candidaţii coaliţiei de stânga, fostul premier Ferenc Gyurcsany.

 

 Noul sistem electoral îi va permite partidului dominant adică FIDESZ să obţină o majoritate de două treimi cu mai puţine sufragii de cât la precedentul scrutin din 2010. De partea sa şi din aceleasi motive Jobbik va obţine mai puţine mandate decât în precedenta legislatură.

 

 Partidul extermist va putea însă revendica o progresie în voci adică o "victorie" ce va fi apoi confirmată probabil la europarlamenatrele din mai, conchide Le Monde.

 

Intr-un alt articol consacrat Ungariei, La Croix, ziar catolic, notează că tara lui Viktor Orban a devenit "laboratorul unei noi drepte în inima Europei". Linia FIDESZ amestecă ingrediente rareori văzute laolaltă. De la dreapta a împrumutat valorile tradiţionale pentru familie, referinţele la identitatea creştină a Ungariei şi criticile la adresa moravurilor care contaminează Europa occidentală.

 

  La capitolul economie, partidul lui Orban duce însă o politică clar de stânga. Firmele sunt supuse la numeroase taxe si impozite iar distribuitorilor de gaze si energie electrică li s-au impus diminuarea tarifelor pentru consumatori. Cu un astfel de discurs identitar, premeirul a sedus mulţi alegători decepţionaţi de anii care au urmat căderii Cortinei de fier, notează La Croix.

 

 Problema este că "caracatiţa puterii" încearcă să acapareze totul. Doar justiţia si mediile de informare încreacă să reziste acestui asalt, scrie Le Monde într-un alt articol consacrat Ungariei. Trebuie spus că sub conducerea lui Orban ţara a trăit o adevărată "revolutie constitutională".

 

  Legea fundamentală a fost revizuită şi a devenit obiect de controversă în timp ce parlamentul a votat nu mai putin de 850 de legi într-o legislatură. In plus, liderii principalelor instituţii şi contraputeri sunt dominate de partizanii FIDESZ.

 

 In finalul reportajului său, trimisul special de la Le Monde a fost la Felcsut unde se termină constructia unui stadion de fotbal nou-nout de 3500 de locuri. Nu e mult la prima vedere dar dacă precizăm că satul are doar 1700 de locuitori atunci capacitatea arenei devine uriaşă. Precizăm că Felcsut găzduieste şi o "academie de fotbal" si că este satul în care s-a născut Viktor Orban acum 50 de ani.