Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce propun candidaţii la şefia parchetelor

justitie.jpg

Ce propun candidaţii la şefia parchetelor

Mai mulţi candidaţi la funcţia de şefi ai parchetelor şi-au prezentat joi proiectele pentru magamentul instituţiilor pe care ar urma să le conducă, dacă ar fi nominalizaţi. Codruţ Olaru, de pildă, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului General, ar vrea ca Ministerul Public să poată avea iniţiative legislative. Alina Mihaela Bica, propusă pentru şefia DIICOT, doreşte realizarea de controale lunare la serviciile teritoriale ale direcţiei.

Codruţ Olaru, posibil adjunct al procurorului general la Parchetul General, arată în proiectul de management că prioritatea imediată ar fi să se dea dreptul Ministerului Public de a a iniţia legi. Tot el doreşte o redistribuire de posturi către parchetele cu multe dosare în lucru.

Alte măsuri propuse în proiect au în vedere consolidarea instituţională a DIICOT şi DNA, dinamizarea activităţii parchetelor de pe lângă curţile de apel şi a celor de pe lângă tribunale. Codruţ Olaru are în vedere şi o combatere mai eficace a criminalităţiin economico-financiare, prin modificarea competenţelor DIICOT şi DNA, care au instrumentat până acum cele mai multe cauze de acest gen.

Olaru are în vedere şi reducerea numărului funcţiilor de conducere.

Laura Codruţa Kovesi, nominalizată de Victor Ponta pentru şefia Departamentul Naţional Anticorupţie, a afirmat în proiect că cea mai mare ameninţare la adresa DNA e reprezentată de presiunile din afara sistemului judiciar.
"O structură care are drept prerogative legale combaterea corupţiei la nivel înalt se confruntă în mod inerent cu critici dinspre diverse segmente socio-politice şi personalităţi ale vieţii publice”, spune Codruţa Kovesi. Din acest motiv, afirmă Kovesi, obiectivul său va fi apărarea statutului procurorului anticorupţie şi consolidarea independenţei sale faţă de orice ingerinţe externe.

Alina Bica, propusă pentru şefia DIICOT – sau Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism doreşte să instaureze controale lunare la serviciile teritoriale ale direcţiei şi să creeze un sistem informatic cu ajutorul căruia să se evite cercetarea unor persoane pentru aceleaşi infracţiuni de către mai multe structuri ale Ministerului Public. Bica propune, potrivit Mediafax, şi analizarea cauzelor "în funcţie de vechimea şi complexitatea acestora, pentru a se evita pericolul împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale".Nu în ultimul rând, e nevoie, spune ea, de un sediu propriu pentru DIICOT.

Un alt candidat, Tiberiu Niţu, propus pentru Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, consideră că este necesar să dezincrimineze anumite fapte şi să le transforme în contravenţii şi de asemenea să elimine anumite atribuţii extrajudiciare ale procurorilor. Niţu propune îmbunătăţirea alocării resurselor umane şi repartizarea echilibrată a volumului de muncă, un act de justiţie predictibil şi o mai bună organizare a parchetelor. Aici, candidatul propune ca reorganizarea să se facă după model german - fi unificarea competenţei parchetelor şi organizarea acestora pe lângă tribunale şi curţi de apel. Aceasta, pe termen lung. Pe termen scurt, Tiberiu Niţu ar dori înfiinţarea în cadrul Ministerului de Interne a unei Direcţii de Poliţie Judiciară.

Cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete vor susţine interviurile pe 8 şi 9 mai, până atunci proiectele lor fiind în dezbatere publică. Avizele pentru cei şase candidaţi vor fi transmise de CSM Ministerului Justiţiei în 10 mai.