Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


John Kerry încearcă să calmeze tensiunile din Coreea de Nord

john-kerry-incearca-calmeze-tensiunile-coreea-nord.jpg

Secretarul american de Stat, John Kerry (Foto: Reuters/Chris Keane)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a sosit în Coreea de Sud, în contextul situației delicate din peninsulă. Pe fondul unor tensiuni extreme, occidentalii se aşteaptă ca Phenianul să efectueze un tir cu rachete în orice moment.

Este primul turneu pe care îl efectuează John Kerry în regiune. Oficialul american are programate timp de trei zile întâlniri la Seul, Beijing şi Tokyo. La Seul, el se va întâlni cu noua preşedintă şi cu ministrul de Externe.

China este un pion important în calmarea conflictului dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Un apropiat al secretarului de Stat american a declarat: "Beijingul are un enorm interes privind stabilitatea, iar căutarea neîncetată a Coreei de Nord de a se dota cu o rachetă nucleară armată este inamicul stabilităţii". În acest context, SUA și China au un obiectiv comun: dezarmarea nucleară. Pe fondul escaladării tensiunilor, occidentalii se aşteaptă ca Phenianul să efectueze un tir de rachetă sau de rachete.

Între timp, Coreea de Nord ignoră în continuare avertismentele comunității internaționale și a mobilizat pe coasta de est două rachete, cu o rază de acţiune teoretică de până la patru mii de kilometri. Experții susțin că acestea au capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia şi insula americană Guam.

Un eventual tir de rachetă ar putea avea loc în jurul datei de 15 aprilie, aniversarea naşterii fondatorului ţării, Kim Ir-sen, potrivit unor analiști.