Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moștenirea lui Chavez

Nicolas Maduro, fost ministru de externe și actual nou președinte al Venezuelei, nu va avea mult timp la dispoziție pentru a sărbători victoria. El moștenește o țară cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar cu mari probleme economice în ciuda ultimului deceniu cu prețuri record la țiței. Inflația e așteptată să atingă 30% anul acesta.

Deficitul bugetar al țăriii s-a situat anul trecut la 15%. E mult peste deficitul oricărui stat european în ciuda crizei Euro care bântuie pe bătrânul continent. În plus se adaugă o lipsă acută de valută forte – dolari – care a dus la o criză accentuată de bunuri în țară. Cele mai mari lipsuri de înregistrează la alimente de bază precum lapte sau mălai.

La situația deja descrisă se adaugă o rată a criminalității printre cele mai mari în întreaga lume, pane de curent care aruncă părți ale țării în întuneric în mod regulat, o industrie petrolieră învechită tehnologic și corupția în creștere. Mulți analiști internaționali se întreabă cum poate cineva să-și dorească jobul de președinte al Venezuelei având în vedere problemele care trebuie rezolvate după 14 ani de management defectuos sub comanda lui Hugo Chavez. Toate semnele prevestesc o contracție economică, iar venezuelenii se vor trezi cât de curând cu petrecerea întreruptă brusc.

În contextul în care Nicolas Maduro a câștigat cu o marjă atât de mică, acesta va fi obligat să facă multe concesii. Altfel, întregul său mandat e periclitat. Să nu uităm că Maduro nu are carisma lui Chavez și nici nu se bucură de acea legătură specială cu pătura săracă a societății. Noul președinte e condamnat electoral să nu reducă alocările sociale de la bugetul de stat. Nemaivorbind de promisiunile electorale ale lui Maduro care s-a angajat să crească salariul minim de trei ori anul acesta, cu un total de 45%.

Sondajele arată că amintirea marii petreceri pe bani inexistenți în Venezuela e încă proaspătă, dar mahmureala se instalează deja. 52% din cetățenii țării cred că lucrurile nu merg în direcția bună. Hugo Chavez a tipărit bani cu nemiluita, a cheltuit din rezervele băncii centrale și s-a împrumutat masiv. A înființat supermarketuri subvenționate de stat, a construit case pentru săraci, a dat benzină aproape gratuit la populație și a finanțat programe de achiziție de firigidere și televizoare cu ecran plat.

Cu alte cuvinte, cheltuirea banilor publici ar însemna nu numai nemulțumire generalizată, dar și o oprire bruscă a creșterii economice. Chavez nu va fi ușor de urmat. Iar până acum, Nicolas Maduro nu s-a distins decât prin capacitatea sa ieșită din comun de a răspunde prompt la comanda șefilor săi.