Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Un complice al atentatorilor, arestat, alţi şase sunt în libertate

fritz_joly.jpg

Fritz-Joly Joachin, francezul arestat în Bulgaria

În timp ce revista Charlie Hebdo pregăteşte publicarea “numărului supravieţuitorilor”, iar preşedintele Francois Hollande îi omagiază pe cei trei poliţişti asasinaţi în atentate, presa internaţională relatează că cel puţin şase complici ai atentatorilor sunt încă în libertate. Un francez a fost însă arestat în Bulgaria pentru legături cu atentatorii de la Charlie Hebdo.

Francezul reținut în Bulgaria, pe nume Fritz-Joly Joachin, a fost arestat la începutul anului, când încerca să ajungă în Siria. Acum, a reieșit că ar avea legături cu Chérif Kouachi, unul dintre autorii atentatului comis pe 7 ianuarie la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo.

Pe numele francezului de origine haitiană exista un mandat de arestare european pentru că soția sa îl acuzase de răpirea fiului lor, în vârstă de 3 ani, pe 30 decembrie, cu scopul de a-l duce alături de jihadiştii din Siria şi de a-l educa în conformitate cu principiile islamului radical.

Însă cel puțin șase membri ai celulei teroriste care a comis atacurile din Paris se pare că sunt încă în libertate, a avertizat poliția franceză. Forțele de securitate continuă să îi caute pe cei șase.Unul dintre suspecți ar fi fost văzut în timp ce conducea o maşină înmatriculată pe numele soţiei lui Amedy Coulibaly, jihadistul care a ucis joi o poliţistă la Montrouge.

Potrivit unor surse oficiale, poliţia caută în regiunea pariziană un autoturism Mini Cooper înmatriculat pe numele soției teroristului. Potrivit altor surse, ea ar fi ajuns în Turcia încă de pe 2 ianuarie, sosind cu un avion dinspre Madrid. Ea s-ar afla acum în Siria însă.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi că fac parte din Al-Qaida sau din gruparea Stat Islamic. Astăzi, în timp ce președintele Francois Hollande aduce un omagiu celor trei polițiști uciși în atentate, în întregul Hexagon sunt desfășurați mii de militari și de polițiști pentru a preveni altfel de asemenea atacuri.

Coulibaly , aflat și el pe lista de teoriști a Americii

Amedy Coulibaly, ucis vineri, după luarea cu asalt a unui magazin evreiesc parizian, în care a omorât patru persoane şi a ţinut mai mulţi ostatici, figura pe lista americană de terorişti, potrivit postului de televiziune CNN. Postul american a precizat că jihadistul în vârstă de 32 de ani era inclus pe o amplă listă cu terorişti potențiali (lista TIDE), care cuprinde circa un milion de nume. Premierul francez Manuel Valls a declarat luni că Amedy Coulibaly avea, "fără îndoială, un complice". Autorităţile americane au confirmat deja că fraţii Kouachi figurau "de mai mulţi ani' pe lista neagră americană a terorismului.