Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Paris : "Libertatea de expresie a fost vizată"

Intr-un interviu acordat RFI, Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Franta, revine si el asupra măsurilor – mai ales cele referitoare la securitate - care trebuie luate după atentatele care au îndoliat Franta săptămâna trecută.(asculta varianta audio la finalul articolului)

 Diplomatul român insistă si asupra apărarii unor valori. « Libertatea de expresie nu este dată de la sine, ea poate fi pusă în pericol » spune Mazuru. Pentru a o promova mai bine, inclusiv la nivel european, e nevoie si de o comunicare mai bună privind avantajele Uniunii Europene. Totodată ambasadorul român e de părere că « nu trebuie să existe o delimitare juridică, formală care să facă diferenta între lucrurile să le zicem acceptabile si inacceptabile ». In fine, în privinta unei posibile modificări a conventiei Schengen Bogdan Mazuru spune că « România este pregătită pentru a face parte din spatiul Schengen. România este o valoare adăugată atunci când vorbim despre protejarea frontierelor exterioare ale UE. România merită să adere foarte rapid, imediat, la spatiul Schengen, fie si într-o primă fază, doar cu aeroporturile ».

La începutul interviului pe care l-a acordat colegului nostru Vasile Damian, ambasadorul României la Paris revine însă mai întâi asupra măsurilor ce trebuie luate pentru a preveni pe viitor atacuri teroriste precum cel de la revista satirică Charlie Hebdo :

 

« Trebuie să privim în două directii. In primul rând în directia securitară – vorbim aici atât despre măsuri de ordin legislativ si securitar cât si despre organizarea institutiilor care răspund de securitaeta statului si a cetăteanului. Cred însă că este vorba si de ceva mai profund.

Până acum valorile democratiei occidentale – libertatea de expresie de exemplu – erau considerate de generatiile actuale ca fiind date de la sine. Asta si pentru faptul că aceste valori nu au fost puse în pericol în ultimii 70 de ani. Subconstientul nu-i mai spunea cetăteanului occidental că aceste valori pot fi puse în pericol. Deodată aceste atentate arată că libertatea de expresie a fost vizată. Teroristii care au comis atentatele de săptămâna trecută nu au vizat nediscriminatoriu. Tintele erau foarte clare, tintele au fost jurnalistii, politistii – adică apărătorii ordinii publice si a libertătilor cetăteanului – si o altă tintă a fost magazinul evreiesc. Tintele erau deci foarte bine definite si cea mai importantă tintă au fost jurnalistii de la revista Charlie Hebdo. Asta arată că pentru prima dată după mult timp cetăteanul occidental vede că libertatea de expresie nu este un dat si poate fi pusă în pericol. Poate si de aceea reactia a fost atât de solidă din partea societătii. A fost un semnal de alarmă, a fost o trezire a societătii care si-a dat seama că aceste valori nu sunt un dat pentru totdeauna ci sunt niste valori care trebuie apărate ».

 

Vasile Damian :

Si ce e de făcut, cum apărăm – sau promovăm - aceste valori ?

 

BM :

“Trebuie lucrat un pic atunci când vorbim despre educatie, educatia încă din clasele primare, educatia copiilor care trebuie să învete toate aceste chestiuni. Mai trebuie apoi insistat pe comunicare. Individul, cetăteanul occidental trebuie să fie educat în spiritul acestor valori de care ne bucurăm de atâta timp în democratiile occidentale. Când vorbim de comunicare mă gândesc însă si la Europa. »

 

VD :

Cum se poate ameliora această comunicare ?

 

BM :

« Comunicarea trebuie ameliorată si la nivel national atunci când vorbim despre marile avantaje pe care le avem datorită existentei si functionării Uniunii europene. Poate că principalul avantaj pe care îl avem din punctul acesta de vedere este că această entitate este una din cele mai importante care apără un mod de viată bazat pe aceste libertăti individuale. Fără UE nu stiu dacă cetăteanul francez, cetăteanul german, cetăteanul irlandez, cetăteanul român acum, ar putea beneficia de libertatea de miscare neîngrădită, de libertatea muncii, de libertatea serviciului, toate libertătile de care se bucură cetăteanul care apartine Uniunii europene. »

 

VD :

Libertatea de expresie - si în particular o presă impertinentă - fac parte din cultura, din istoria Frantei . Ea este astăzi pusă în pericol pe de o parte de niste criminali islamisti si pe de altă parte, unii cer o limitare, o îngrădire a acestei libertăti de expresie aici în Franta. Si în România însă, în mod paradoxal pentru o tară care a fost 50 de ani sub regim comunist, auzim voci – unele chiar autorizate – care îsi imaginează un fel de autocenzură. Cum vi se pare acest lucru ? E fezabil, realist ? Si nu e oare tocmai o victorie pentru tabăra adversă dacă ne-am impune acest lucru ?

 

BM :

“Ba da, cred că ar fi o victorie a taberei adverse. Până la urmă există si bun gust si prost gust atunci când se face presă sau când de exprimăm opiniile. E însă foarte dificil de trasat o linie până la care poti să faci ceva si de la care nu poti să faci altceva. E si mai greu când e vorba de impertinentă si satiră. De aceea cred în cele din urmă că nu trebuie să existe o delimitare juridică, formală care să facă diferenta între lucrurile să le zicem acceptabile si inacceptabile. Aceste notiuni nu sunt universale. Pentru mine ceva care este acceptabil sau inacceptabil poate să fie pentru Dvs complet altceva ».

 

VD :

Să revenim la chestiunea unei eventuale noi legislatii. Aici în Franta, în particular în rândul opozitiei conservatoare, sunt voci care si-ar sori un soi de « Patriot Act » a la française. Credeti că opinia publică franceză – si în general cea europeană, deci si cea din România – ar accepta asa ceva, o îngrădire a anumitor libertăti ?

 

BM :

« Dezbaterea care există déja în cadrul politic, în spatiul public, va sti să ducă la măsuri care în acelasi timp să sporească securitatea împotriva acestui tip de atac terorist si pe de altă parte să nu atenteze la libertătile câstigate si care definesc până la urmă modul de viată si spatiul cultural occidental ».

 

VD :

Zilele următoare, mai exact lunea viitoare, are loc la Bruxelles o reuniune a ministrilor de externe ai UE. O sedintă axată pe chestiunea terorismului. Ce decizii s-ar putea lua, ce teme precise de discutii sunt pe agendă ?

 

BM :

« Se va vorbi cu sigurantă despre crizele care alimentează terorismul : Orientul mijlociu, Siria, Irak, Iran situatia din nordul Africii – unde Libia este într-o situatie îngrozitor de explozivă – situatiile din Mali, Mauritania, Nigeria unde secta islamistă Boko Haram a făcut sute - dacă nu chiar mii - de noi victime. Se va vorbi la Bruxelles si despre modul în care vor trebui consolidate eforturile pentru rezolvarea acestor crize care constituie în acelasi timp focare si pretexte pentru teroristi si atacuri de tipul celor petrecute în Franta ».

 

VD :

Din păcate unii vor din nou să repună în cauză si tratatul Schengen privind libera circulatie a persoanelor…

 

BM :

« Deocamdată nu am văzut luări de pozitie oficiale din acest punct de vedere dar cu sigurantă că se va vorbi la Bruxelles din ce în ce mai mult despre migratie – despre migratia extra-comunitară care vine din afara spatiului european – despre presiunea migratorie dinspre sud, despre felul în care UE îsi protejează frontierele. Vom vorbi în acest context tot mai mult si despre filierele de trafic si va trebui să ne pregătim poate si pentru o dezbatere privind Schengen. Din punctul nostru de vedere însă nu ne schimbăm pozitia, nu ne schimbăm certitudinea pe care o avem că România este pregătită pentru a face parte din spatiul Schengen. România este o valoare adăugată atunci câdn vorbim despre protejarea frontierelor exterioare ale UE. Nu ne schimbăm deci părerea că România merită să adere foarte rapid, imediat la spatiul Schengen, fie si într-o primă fază, doar cu aeroporturile ».

 
Ambasadorul Bogdan Mazuru in dialog cu Vasile Damian