Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Numărul supravieţuitorilor", de negăsit în ţările musulmane

charlie.jpg

Coperta ultimului număr Charlie Hebdo

Ultimul număr al publicației Charlie Hebdo a apărut în cinci milioane de exemplare. A fost cerut și trimis în mai multe țări. Cu toate acestea, mai multe țări, în special cele majoritar musulmane, au interzis vânzarea revistei pe teritoriul lor. Au motivat că faimoasele caricaturi cu profetul Mahomed reprezintă, “ o insultă la adresa tuturor musulmanilor”.

Egipt, Senegal, Turcia: sunt printre țările unde deja celebra copertă cu profetul Mahomed spunând “Je suis Charlie” nu a putut fi văzută. “Numărul supraviețuitorilor”, așa cum a fost numită această ultimă ediție a revistei a cărei redacție a fost decimată săptămâna trecută, nu a fost nici pe gustul Iranului, nici pe cel al statelor din Magreb, multe dintre ele francofone de altfel, notează Le Monde.

Uniunea mondială a clericilor ulema a precizat că “nu este nici rezonabil, nici logic, nici înțelept să publici caricaturi sau filme care ofensează profetul ori care atacă islamul”.

În Senegal, difuzarea și distribuția noului număr au fost interzise prin orice mijloace și pe întreg teritoriul. Interzisă a fost și vânzarea cotidianului Libération și a a altor ziare care au publicat pe prima pagină caricatura cu Mahomed.
Așa cum era de așteptat, și Iranul a considerat noul număr drept “o ofensă” adusă musulmanilor. De asemenea, a avertizat, prin vocea purtătorului de cuvânt al diplomației, că publicația satirică “poate relansa un cerc vicios al terorismului”. Însă a avut grijă să menționeze că “Iranul denunță terorismul”.

În Egipt, publicația Charlie Hebdo a fost criticată de la a la z, inclusiv de patriarhul copt. Iar marele muftiu egiptean, Shauki Allam, a denunțat “o provocare nejustificată față de sentimentele musulmanilor din întreaga lume”. Exact aceeași poziție a venit și din partea muftiului din Ierusalim, care a vorbit de insultă la adresa musulmanilor.

În Iordania, guvernarea a avertizat că Charlie Hebdo seamănă semințele discordiei, în timp ce opoziția a cerut scuze din partea redacției Charlie Hebdo. În fine, în Turcia, republică laică teoretic, un singur ziar și-a asumat riscul de a reproduce prima pagină. Publicarea sa pe internet a fost interzisă de justiția din Turcia.