Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina reia serviciul militar obligatoriu

big.jpg

Soldați ucraineni în regiunea Donețk

Reîncepe conflictul în Ucraina. Rusia și Ucraina se acuză din nou, reciproc, de escaladarea luptelor din estul țării. Autoritățile de la Kiev au decis să reia serviciul militar obligatoriu și să încerce o nouă ripostă în estul separatist. Se întâmplă după ce un autobuz a fost lovit de rachetele rebelilor și după ce Kievul a susținut că Rusia și-a îngroșat din nou trupele pe teritoriul său, respectiv că s-ar afla acum în Ucraina 8.500 de trupe rusești.

Parlamentul ucrainean  (Rada Supremă) a votat în favoarea reluării serviciului militar obligatoriu după ce un înalt oficial din servciile de informații a avertizat că numărul forțelor ruse a fost sporit considerabil în ultima vreme.

“Agresiunea rusă continuă. A existat o creștere semnificativă în intensitatea schimburilor de focuri”. Este ce a afirmat, în fața deputaților, Oleksandr Turcinov, secretarul general al consiliului național pentrui apărare. Tot el a fost cel care a lansat estimarea de 8.500 de soldați ruși pe teritoriul Ucrainei, relatează Reuters.

În fapt, Parlamentul ucrainean a sprijinit în acest fel cererea președintelui Petro Poroșenko. El semnase miercuri seara un decret privind trei noi etape de mobilizare parțială pentru acest an, în contextul conflictului armat din estul țării între forțele guvernamentale și insurgenți proruși. “Provocările care stau în fața noastră nu lasă nicio îndoială că principalul nostru obiectiv este consolidarea capacității de apărare a țării”, a declarat Poroșenko.

Numărul total al persoanelor mobilizate va ajunge la 50.000, a indicat șeful statului ucrainean.

După cum a menționat în ajun Vladimir Talalai, șeful adjunct al Direcției principale de planificare militară de pe lângă Statul Major al armatei ucrainene, persoanele mobilizate nu au dreptul să refuze să fie trimise în zona de conflict din estul Ucrainei. Cei care se eschivează de la serviciul militar riscă urmărirea penală, a mai amintit acesta. Ucraina renunțase la serviciul militar obligatoriu în 2013.

Noi tensiuni în est

Decizia reluării recrutării obligatorii vine după reluarea tensiunilor  în est. Doi soldați ucraineni au fost uciși și alți patru răniți după ce pozițiile ucrainene au fost atacate de 129 de ori. A mai existat însă un incident grav. Un autobuz de pasageri a fost atacat marți de separatiștii proruși la un punct de control al armatei ucrainene. 12 civili aflați în autobuz au murit. Kievul a dat vina pe rebeli, aceștia și-au negat responsabilitatea.

Tot pe cartea dezmințirii joacă și Moscova, care neagă categoric și acum că militarii din estul Ucrainei ar fi ai săi.

Conflictul militar antrenează și probleme de altă natură pentru întreaga Ucraină. Recent, Ucraina a suspendat exportul de energie electrică spre Republica Moldova și spre Belarus pentur că nu mai are suficiete resurse pentru piața sa internă.

Ucraina se confruntă în ultimul timp cu o penurie de cărbune pentru centralele sale electrice. Țara a pierdut bazinul de huilă din estul țării și minele sale din Donbas, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor proruși.

Diplomația bate între timp pasul pe loc. Săptămâna aceasta trebuia să aibă loc la Berlin o nouă rundă de negocieri între guvernul ucrainean și rebelii proruși. Însă liderul autoproclamatei Republici Donețk, Oleksandr Zaharcenko a declarat că el este obosit de toate aceste negocieri și că dacă nu se ajunge la o soluție pașnică, atunci el e pregătit să lupte. Ce este clar e că un sfârșit al conflictului nu se întrevede într-un viitor previzibil.