Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste violente în lumea musulmană față de noile caricaturi cu profetul Mahomed

charlie-hebdo-protests.jpg

Protest din Lahore, Pakistan

Noile caricaturi și publicațiile care le-au preluat au declanșat un val de violențe în ultimele zile în țări precum Algeria, Niger și Pakistan. Astăzi, zeci de mii de oameni protestează în Cecenia, republică rusă preponderent musulmană. O manifestație de amploare e așteptată și în Iran, în fața ambasadei franceze din Teheran.

Zeci de mii de manifestanți scandau astăzi pe străzile din Groznîi "Allah Akbar". La 12 zile după atentatul de la Charlie Hebdo, continuă așadar în forță protestele la adresa publicației franceze care a decis să continue caricaturile cu Mahomed și după decimarea redacției sale.

Protestatarii ceceni agitau pancarte și banderole cu inimi roşii şi cu inscripţii în arabă prin care îşi proclama iubirea faţă de profetul Mahomed, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă, citată de Mediafax.

 "Aceasta este o manifestaţie împotriva celor care insultă religia musulmană", a declarat în faţa protestatarilor liderul cecen Ramzan Kadîrov, lângă moscheea gigantică pe care a construit-o în centrul oraşului Groznîi în memoria tatălui său, Ahmad Kadîrov. "Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului", a continuat el, referindu-se la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo. El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski drept "inamic al tuturor musulmanilor", pentru că a cerut presei ruse să publice caricaturi cu profetul.  

Proteste față de ironia franceză au fost și în Ingușeția, altă republică rusă musulmană din Caucaz. Acolo, 15.000 de oameni au ieșit în stradă sâmbătă pentru a cere presei ruse să nu preia caricaturile.

Probleme ar putea apărea și în Iran, unde studenții islamiști au făcut apel la o manifestație care să fie ținută astăzi în fața ambasadei Franței la Teheran. Protestul ar fi față de “insulta săptămânalului francez la adresa Profetului Mahomed”.

 În Niger, manifestaţiile au degenerat în revolte, sâmbătă, la Niamey, unde au murit zece persoane. Grupări violente au incendiat cel puţin zece biserici şi magazine aparţinând creştinilor în această ţară cu majoritate musulmană. Cu o zi înainte, la Karachi, un fotograf pakistanez al Agenţiei France-Presse a fost grav rănit de un glonţ în timpul unei reuniuni în faţa consulatului francez. În Pakistan au protestat atât musulmani, cât și creștini.