
Politică
Ciocniri militare în estul Ucrainei
Doi militari ucraineni au fost capturaţi de persoane necunoscute înarmate în estul Ucrainei, au anunţat miercuri autorităţile de la Kiev.
Un fotograf de la France Presse anunță că a văzut la Kramatorsk, în estul Ucrainei, trei blindate uşoare şi un camion care transportă bărbaţi înarmaţi fără însemne, dar care arborau drapelul Rusiei.
Coloana se îndreaptă către orașul Slaviansk, la câţiva kilometri înspre nord, oraş emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de duminică de insurgenţi înarmaţi. Pentru moment nu se ştie provenienţa blindatelor.
Agenţia Interfax Ucraina a afirmat că este vorba despre blindate care participă la ”operaţiunea antiteroristă” lansată de guvernul de la Kiev împotriva separatiştilor, care au intrat în localitate şi ar fi fost blocate apoi de manifestanţi proruşi.
Bărbaţii instalaţi în blindate văzuţi de fotograful de la France Presse purtau uniforme similare fără însemne, dar cu bareta ordinului Sfântului Gheorghe în portocaliu şi negru, ordin onorific al forţelor armate ruse. Ei erau echipaţi cu arme de război şi mulţi purtau cagule negre.
De asemenea, un corespondent France Presse aflat în zonă transmite că un grup format din circa 20 de bărbaţi înarmaţi şi cu cagule a intrat miercuri dimineaţă în primăria din Doneţk, în estul Ucrainei.
Persoanele necunoscute nu împiedică angajaţii să intre şi să iasă din clădire şi afirmă că au ca unică revendicare organizarea unui referendum privind ”federalizarea” Ucrainei. De altfel, insurgenţii separatişti ocupă din 6 aprilie sediul administraţiei regionale din Doneţk, al cărui control l-au preluat în timpul manifestaţiilor, înainte de a proclama o ”republică suverană a Doneţk”.
Declarații și luări de poziții alarmante
”Ucraina se află pe marginea războiului civil, după ce Kievul a trimis armata împotriva separatiştilor din estul ţării”, i-a spus preşedintele rus Vladimir Putin cancelarului german Angela Merkel.
”Preşedintele rus a semnalat că escaladarea brutală a conflictului a pus ţara pe marginea războiului civil”, se arată într-un comunicat al Kremlinului publicat după o discuție telefonică între Vladimir Putin şi Angela Merkel.
Acţiunile armatei ucrainene în estul ţării reprezintă ”o recurgere neconstituţională la forţă împotriva manifestanţilor paşnici”, potrivit comunicatului Kremlinului. De asemenea, Putin a vorbit de importanţa stabilizării economiei Ucrainei şi continuării livrărilor de gaze ruseşti către Europa.
În acest timp, Statele Unite discută cu aliaţii europeni despre ”noi etape” în aplicarea de sancţiuni contra Rusiei, în contextul acţiunilor separatiste din estul Ucrainei, anunţă Departamentul de Stat american.
Astfel, secretarul de Stat american John Kerry a discutat cu şefii diplomaţiilor din Franţa, Germania şi Marea Britanie.
Noile sancţiuni ar urma să fie decise abia după reuniunea programată joi la Geneva, între reprezentanţii Statelor Unite, Uniunii Europene, Ucrainei şi Rusiei, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
Ultimele reacții ale Ucrainei
Dincolo de operațiunile militare, despre care nu există prea multe informații ce pot fi verificate, Kiev-ul reacționează în plan politic și economic, atât cât îi permite bugetul aproape secătuit.
Astfel, parlamentarii ucraineni au adoptat o lege privind protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor din teritorii ocupate temporar în Ucraina.
”Legea defineşte statutul de teritoriu ocupat temporar ca rezultat al agresiunii militare din partea Federaţiei ruse, stabileşte un regim legal special pe acest teritoriu, determină particularităţile activităţilor statului şi agenţiilor locale guvernamentale, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sub un asemenea regim, monitorizarea şi protejarea drepturilor omului şi libertăţilor, dar şi a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor juridice”, se arată în nota de fundamentare a legii.
În plus, preşedintele parlamentul ucrainean, Oleksandr Turcinov, totodată şeful interimar al statului, a declarat că va fi creat un Departament pentru teritoriile ocupate temporar în cadrul Cabinetului de Miniştri.
E de amintit că de astăzi Ucraina a început să importe gaze naturale din Germania, asta după ce compania Gazprom a mărit cu 80% prețul la care vindea gaz Kiev-ului.
Ucraina primeşte miercuri o primă tranşă de 4 milioane de metri cubi de gaze naturale. Este doar începutul, pentru că acordul semnat de Kiev și Berlin prevede că fosta republică sovietică va primi 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an până în 2017.
În 2006 şi 2009, disputele dintre Kiev şi Moscova în privinţa preţului gazului rusesc şi tranzitul acestuia către vestul Europei au provocat întreruperi repetate în alimentarea cu combustibili a Occidentului.