Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manuel Valls anunță puteri sporite pentru serviciile de informații

valls.jpg

Premierul Manuel Valls

3.000 de supravegheri, 425 de milioane de euro suplimentari, mii de posturi în plus pentru noul dispozitiv de securitate și o nouă lege care să faciliteze munca serviciilor de informații. Sunt doar câteva dintre cele mai importante măsuri anunțate de premierul francez.

Ca urmare a atentatelor teroriste de acum două săptămâni, guvernul francez anunță un set de măsuri de prevenire a atentatelor.  Manuel Valls a anunțat în reuniunea de guvern care a început la 10.30, ora României, că trebuie supravegheate 3.000 de persoane, a spus Manuel Valls.

Șeful guvernului francez a anunțat consolidarea, în personal şi mijloace, a poliţiei, armatei, serviciilor antiterorism şi de informaţii, acuzate de "eşec" în supravegherea jihadiştilor. Pentru a face aceste supravegheri, Franța va crea 2.600 de posturi în următorii trei ani, pentru a lupta mai eficient împotriva terorismului. Şeful Guvernului francez a precizat că acest dispozitiv va costa 425 de milioane de euro pe trei ani.

De unde vor fi luați banii? Iată ce spune premierul francez: “Ministerul Justiției va beneficia de 180 de milioane de euro suplimentari. Vor fi alocați pe parcursul următorilor trei ani pentru acest plan de consolidare antiteroristă.  Mijloacele financiare vor fi alocate din bugetul prezentat și votat în această toamnă. În 2015, măsurile anunțate vor fi finanțate prin intermediul creditelor și rezervelor puse deoparte la începutul anului. Vă reamintesc că de la începutul mandatului prezidențial, securitatea și justitția sunt prioritare.”

În plus, "60 de clerici suplimentari" vor fi recrutaţi pentru închisori, pe lângă cei 182 deja existenţi. Unii dintre autorii atacurilor de la Paris s-au radicalizat în închisoare.

O nouă lege

Un alt anunț extrem de important al premierului Valls se referă la un proiect de lege privind serviciile de informaţii va fi de altfel dezbătut de Parlament.

“Personalul – femeile și bărbații – precum și mijloacele financiare sunt esențiale. Însă și capacitatea în plan juridic a serviciilor de informații de a acționa este  indispensabilă. Pentru asta, elaborarea proiectului de lege, ce a început înainte de tragedia de acum două săptămâni, a fost accelerată. Acest proiect va fi prezentat pe cât de rapid posibil în consiliul de miniștri și trimis Parlamentului la începutul lui martie. Legea precedentă, din 1991, ce se referă la interceptări a fost concepută înainte de apariția internetului. Încadrarea legală a operațiunilor are lacune. Nu e satisfăcătoare nici în ce privește siguranța juridică a operațiunilor desfășurate, nici în ce privește respectarea drepturilor civile. De acum, ansamblul operațiunilor efectuate pe teritoriul național va beneficia de legitimitate juridică și va face obiectul unei autorizații speciale. Va fi un text de lege care va proteja liberttățile publice pentru că fiecare operațiune va fi supusă unui control extern independent, sub o jurisdicție specializată.”, a mai precizat Manuel Valls.