Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA au informaţii că Siria a folosit armele chimice

siria.jpg

SUA au informaţii că Siria a folosit armele chimice (Foto: Reuters/Muzaffar Salman)

Casa Albă a admis ieri, pentru prima dată, că e posibil ca regimul sirian să fi folosit armele chimice în lupta contra rebelilor. Washingtonul a avertizat de mai multe luni regimul Assad să nu recurgă la acest tip de arme şi că un asemenea gest ar putea declanşa acţiuni în forţă. Totuşi, Statele Unite au precizat, potrivit Reuters, că preşedintele Barack Obama mai are nevoie de câteva dovezi solide înainte de a trece la acţiune.

Există informaţii credibile că regimul sirian al lui Bashar al Assad a utilizat, pe scară mică, arme chimice. Totuşi, aceste informaţii nu sunt încă suficiente pentru a avea certitudinea că Damascul a călcat aşa-numita „linie roşie”, adică un gest contra civililor care să nu poată fi tolerat de comunitatea internaţională. Informaţiile în cauză provin de la serviciile de informaţii americane, iar arma chimică folosită ar fi fost gazul sarin, a explicat noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, citat de AFP. „Există diferite grade de certitudine”, a explicat Hagel, ceea ce în jargonul serviciilor de informaţii americane înseamnă că nu toate aceste servicii sunt de aceeaşi părere, scrie AFP, citând un responsabil de la Pentagon.

După secretarul Apărării, Casa Albă a confirmat informaţiile şi a explicat de asemenea că indiciile nu constituie încă o dovadă oficială. De de e atât de important acest aspect? Folosirea armelor chimice este interzisă de tratatele internaţionale. Preşedintele Barack Obama a avertizat de mai multe ori regimul Assad să nu folosească armele chimice. Liderul american a subliniat pe 20 martie, în timpul vizitei în Israel, că un asemenea gest ar însemna o „gravă şi tragică greşeală, ce ar schimba regulile jocului”. Cu alte cuvinte, că ar putea exista o opţiune militară dacă Assad ar folosi asemenea arme contra propriei populaţii.

O acţiune militară nu e iminentă

Deocamdată, armata americană a pregătit planuri de urgenţă pentru cazul în care Washingtonul va hotărî să intervină, dar oficialii americani au sugerat că nicio acţiune militară nu este iminentă.

Între timp, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut guvernului sirian să permită unei echipe ONU să vină în Siria să ancheteze acuzaţia. Niciun oficial ONU nu a dorit să comenteze informaţiile obţinute de servicii naţionale, în contextul în care chiar şi autorităţile americane îndeamnă la prudenţă şi fac aluzie la aşa-zisele arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, motivul invadării Irakului. Armele nu au fost găsite niciodată.

Pe de altă parte însă, Marea Britanie a confirmat şi ea că are informaţii privind folosirea armelor chimice în Siria. Şi mai există şi presiunea din Congres, respectiv mai mulţi republicani care îi cer lui Obama să adopte o linie mai dură faţă de Damasc, după cei doi ani de conflict sângeros.