Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Damascul, acuzat din nou de SUA că utilizează arme chimice împotriva rebelilor sirieni

Damascul este din nou bănuit de SUA că ar fi utilizat săptămânile trecute produse chimice într-un atac contra rebelilor sirieni.

Acuzaţia vine de la Washington şi nu este prima de acest gen. Declaraţia oficialilor americani fusese precedată de acuzaţii similare făcute de opoziţia din Siria şi de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului.

"Avem informaţii privind utilizarea de gaz chimic industrial toxic, probabil clor, folosit luna aceasta în satul Karfazita deţinut de rebelii din opoziţie".

Acuzaţia vine de la Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama.

Oficialul Casei albe spune că "ia foarte în serios ipoteza utilizarii de arme chimice" şi anunţă "deschiderea unei anchete pentru a înţelege ce s-a întâmplat. Continuăm să conlucrăm cu parteneri-cheie ca să verificăm aceste afirmaţii care spun că regimul ar fi responsabil" mai precizează purtatorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney.

Nu-i de mirare că puterea lui Bachar al-Assad a acuzat aripa siriana a mişcării al-Qaida că ar fi lansat gaze toxice la Karfazita.

Opoziţia siriană şi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului au acuzat regimul de la Damasc înca din 12 aprilie că ar fi utilizat arme chimice la Kafarzita unde locuitorii au suferit "sufocări şi otrăviri" - am citat din spusele organizaţiei siriene.

 În total de la începutul anului Damascul ar fi aruncat bombe chimice de 9 ori din care de 6 ori doar în aprilie anul acesta adică în ultimele trei săptămâni, spune de partea sa Coalitia naţională siriană, principala forţă a opoziţiei. Gazul utilizat ar fi clorul, substanţă ce atacă căile respiratorii şi poate provoca asfixia dacă este inhalată în doze mari.

Parisul confirmase încă de duminică faptul că ar avea şi el "nu dovezi dar câteva elemente" care ar demonstra utilizarea unor arme chimice în Siria, mai exact tot la Karfazita, dar că aceste atacuri ar fi de o amploare mai modestă faţă de atacurile similare comise în trecut la frontiera cu Libanul.

În faţa acestor noi acuzaţii, occidentalii vor aşadar să ancheteze din nou la faţa locului iar un rol central l-ar putea juca OIAC, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. E vorba despre ONG-ul care supervizează acordul ruso-american din septembrie 2013 care prevede ca Siria să-şi distrugă arsenalul chimic militar până pe 30 iunie.

Arsenal care ar fi fost déja distrus sau evacuat din Siria în proporţie de 80 la sută. Clorul, folosit aparent acum, face parte din gazele toxice interzise ca arme cu toate că produsul chimic în sine este foarte des utilizat în comerţ şi deci Damascul nu a fost obligat să comunice cantitatea de clor de care dispune în rezervele sale.