Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciprul aprobă planul european de salvare

cipru.jpg

Ciprul aprobă planul european de salvare

Parlamentul cipriot a aprobat marţi seara, cu un rezultat foarte strâns, planul european de salvare financiară a ţării. Documentul prevede masuri de austeritate draconice pentru insula mediteraneană, aflată în pragul falimentului. Votul deschide calea acordarii unei prime tranşe de 10 miliarde de euro în luna mai.

Acordul încheiat cu Troica (Fondul Monetar International, Comisia Europeana şi Banca Centrală Europeană) a fost adoptat de 29 deputati, iar 27 au votat împotrivă. "Este un acord care înseamnă că sectoarele cele mai slabe ale societaţii vor fi nevoite să facă sacrificii dureroase, la fel ca şi restul societatii. Este singura metodă prin care putem evita falimentul", a declarat preşedintele parlamentului.
Cateva sute de manifestanţi au protestat în faţa Parlamentului faţă de conditiile acordului care prevede reducerea drastică a sectorului bancar, taxe mai mari şi reducerea cheltuielilor în sectorul public. Ciprul va trebui şi să privatizeze anumite societaţi publice. Totodată, impozitul pe societaţi va creste de la 10% la 12,5%.
Planul mai prevede o contributie de 13 miliarde de euro a Ciprului. O parte din suma va proveni din impozitarea cu pana la 60 % a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din principala instituţie bancară din insulă, Bank of Cyprus. Cea de-a doua bancă importantă, Laiki, va fi lichidată.