
Politică
Începe campania pentru alegerile euro-parlamentare
Campania electorală, care ține 30 de zile, începe vineri 25 aprilie, la ora 00.00, şi se va încheia cu o zi înainte de data alegerilor, respectiv sâmbătă 24 mai, la ora 7.00.
În actuala legislatură a Parlamentului European, România are 33 de europarlamentari, însă numărul acestora scade cu unul după aceste alegeri, urmare a aplicării Tratatului de la Lisabona.
În campania electorală, candidaţii şi partidele au dreptul să îşi exprime opiniile prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul presei.
În timpul campaniei electorale, primarii sunt obligaţi să asigure candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.
Legea electorală mai prevede că în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice şi în penitenciare acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de secții de votare pe teritoriul național, în străinătate cetățenii români putând să voteze în 190 de secții. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste secții vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum și în teatrele de operațiuni din Afganistan.
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit că în listele electorale permanente, întocmite la nivelul unităților administrativ-teritoriale, sunt înscriși 18.303.915 cetățeni cu drept de vot.
PDL - primul pe buletinul de vot
Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot este următoarea: PDL, Partidul Mișcarea Populară, UDMR, Alianța PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianța Națională a Agricultorilor, Partidul Dreptății Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forța Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, Partidul Poporului - Dan Diaconescu și independenții Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu și Valentin Dăeanu.
În 25 mai, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00.
Alegătorii pot vota la secția de votare unde sunt înscriși în copia de pe lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală specială ori la orice altă secție de votare.
Alegătorii care își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscriși în lista electorală suplimentară, fiind radiați, dacă este cazul, din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secția de votare.
Urna specială se utilizează numai la secțiile de votare din țară. Secțiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne mobile, potrivit Biroului Electoral Central.
Alegătorii deținuți în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, votează prin intermediul urnei speciale.