Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord lucrează la un nou reactor nuclear

kim-jong-un.jpg

Liderul nord-corean, Kim Jong-un

Coreea de Nord ar putea să pună în funcţiune, în următoarele săptămâni, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară. Acest anunţ provoacă îngrijorări din cauza intenţiilor Phenianului de a se dota cu armament nuclear, au declarat miercuri cercetători americani, citaţi de AFP şi Mediafax.

Institutul "US-Korea" din cadrul Universităţii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anunţat că imagini înregistrate prin satelit în aprilie arată că Phenianul efectua lucrări de finalizare în interiorul reactorului, după ce a terminat construirea acestuia.

În plus, potrivit acestui centru de reflecţie, în cazul în care Coreea de Nord a îmbogăţit uraniu, aşa cum pretinde, într-o centrală în apropierea acestui reactor, ea ar putea să dispună de materialul necesar în vederea punerii în funcţiune a reactorului pentru o perioadă de mai mulţi ani.

"Acest lucru ar însemna că demararea activităţilor ar putea să aibă loc în săptămânile care vin", scriu Jeffrey Lewis şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.

Coreea de Nord ar avea nevoie, totuşi, de o perioadă de nouă luni, până la un an, pentru ca centrala să devină complet operaţională, au subliniat ei.

Reactorul pe bază de apă uşoară ar putea să furnizeze energie ţării, săracă în resurse, dar ar putea la fel de bine să servească la producerea de plutoniu necesar fabricării de arme nucleare.

Regimul de la Phenian a efectuat al treilea test nuclear în februarie şi a dezvăluit în 2010 lucrări la acest reactor, în cadrul unei vizite private a unor cercetători americani la instalaţia de la Yongbyon.