
Politică
Titus Corlățean: “Evoluțiile din regiune creează un culoar favorabil Republicii Moldova“
Câteva extrase din interviul acordat lui Luca Niculescu.
Liberalizarea vizelor din 28 aprilie
“ E un moment istoric. Cetățenii Republicii Moldova beneficiază de azi un drept fundamental al UE, libertatea de circulație. E o formă extrem de concretă de integrare europeană. E un succes al cetățenilor, al guvernului pro-european de la Chișinău și unul al nostru, al României și al prietenilor europeni ai Republicii Moldova “
Impact pentru relația dintre România și Republica Moldova.
“ În primul rând, Prutul nu va mai fi un obstacol în libera circulație. Dispare discuția legată de vize și proceduri administrative. Extindem libertatea de circulație. Vor fi contacte interumane mai mari, va exista impact pe activitatea economică și investiții, va fi și un flux cultural mai important. Înseamnă o formă de integrare. “
Integrare în UE, când ?
“ Trebuie semnat Acordul de asociere politică și componenta economică și ratificarea lui înainte de intrarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Rep Moldova. După intrarea în vigoare a Acordului, Rep Moldova va trebui să facă pasul decisiv. E un drept pe care Europa îl conferă prin articolul 49 din tratatul UE, statelor cu vocație europeană, care îndeplinesc condițiile și care își doresc asta. Rep Moldova are deci dreptul să solicite statutul de candidat la aderarea în UE. Va trebui să lucrăm împreună, să lărgim cercul de susținători europeni, pentru a avea o decizie consensuala la nivelul UE.
Paradoxal, evoluțiile dramatice din regiune legate de Ucraina crează oportunități suplimentare, un culoar mai favorabil Republicii Moldova. Republica Moldova e primul stat din cele șase ale Parteneriatului Estic care obține libertatea de circulație, e primul care va avea acordul de asociere semnat și probabil intrat în vigoare. “
Când va putea România să furnizeze gaz Moldovei prin gazoductul Iași-Ungheni ?
“ Pe teritoriul românesc, lucrările au fost finalizate. Așteptăm ca în perioada următoare și partea moldoveană să finalizeze lucrările pe teritoriul moldovean. Așteptăm și finalizarea lucrărilor de traversare pe sub Prut. E o chestiune de luni de zile ca sistemul să fie funcțional. Dar el trebuie consolidat. E nevoie de investiții suplimentare pentru o stație de comprimare, care să asigure un flux mai puternic de ambele părți și prelungirea conductei spre Chișinău. Va trebui să continuăm pentru obținerea unor fonduri suplimentare. Există clar un sprijin confirmat din partea Comisiei Europene și poate și alți parteneri financiari
internaționali care și-au menționat disponibilitatea. “
Transnistria, viitoarea țintă a Rusiei ?
“ A fost un risc serios de la bun început de contagiune regională. Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea se întâmplă acum atât de dramatic în regiunile estice ale Ucrainei : mișcări de stradă stimulate din exterior, trupele ruse la frontiera de est a Ucrainei recurgând la exerciții de intimidare... Asta a generat idei și altora. Am văzut manifestările “ liderilor “ de la Tiraspol, cunoaștem și frământările din Gagauzia, există clar un risc de contagiune. Noi facem apel în continuare pentru utilizarea mecanismelor politice de soluționare a conflictului înghețat prelungit transnistrean și pentru ca Rusia să își onoreze angajamentele internaționale. Discuția recentă între miniștrii de externe moldovean și rus a părut, din această perspectivă, ca fiind destul de constructivă. E important că procesul 5 + 2 să fie susținut în mod real și onest de Federația Rusă. Un prim test al dorinței și și angajamentului Federației Ruse va fi să remarcăm că viitoarea rundă de consultări și negocieri 5 + 2 are loc, contrar afirmațiilor anterioare ale celor de la Tiraspol. E un test important și ne vom convinge dacă actorii direct implicați în formulă 5 + 2 au voința politică de a merge în această direcție. “
Ucraina, ce scenarii ?
`` Exista o efervescență extrem de negativă, dramatică, dăunătoare în regiunile Estice. Există o presiune evidentă din partea Rusiei. UE continuă în perioadă următoare reuniunile, facem evaluările și vedem dacă procesul politic început la Geneva poate fi urmat de pași concreți. Implementarea Acordului de la Geneva e un eșec deocamdată, dar nu trebuie să abandonăm. Trebuie să căutăm orice soluție ca acest acord să fie implementat, cu respectarea prerogativelor de suveranitate ale Ucrainei. Miza alegerilor prezidențiale din 25 mai e uriașă. Există riscul ca aceste alegeri să nu poată să se desfășoare în mod normal pe întreg teritoriul Ucrainei. “
Soldați americani în număr mai mare în România ?
“ La nivelul CSAT am aprobat o suplimentare a dispozitivelor militare americane la baza Kogălniceanu, un număr de până la 1600 de soldați americani. În ultimele săptămâni, în permanență nave militare americane și franceze în special au pătruns în Marea Neagră, au venit în portul Constanța, au participat și vor participa la exerciții militare comune. Din punct de vedere al protecției aeriene militare, atât patrulele avioanelor AWACS, dar și exercițiile cu avioane F 16 au loc în permanență. Este clar o dinamică de repoziționare a capacităților militare în această regiune a Alianței Nord Atlantice, inclusiv cu România “