Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Iurie Leancă, încrezător în perspectiva de aderare a R. Moldova la UE (Exclusivitate RFI)

2013_07_11_170539163_rsz_crp.jpg

Foto: epochtimes-romania.com

Cetățenii Republicii Moldova circulă de astăzi fără vize în spațiul comunitar. În acest context, premierul Iurie Leancă afirmă la RFI: "Ziua de astăzi mă face încrezător că într-un viitor apropiat vom obține și alt drept inalienabil al Republicii Moldova: cel de perspectivă clară de aderare la UE".

„Exemplul Republicii Moldova arată că atunci când îți faci temele, atunci când faci reforme legate de armonizarea cadrului legislativ și transpunerea în practică a acestor prevederi este un exemplu bun pentru noi în primul rând. În urmă cu doar nouă sau zece luni existau mulți sceptici și la Chișinău și în UE care nu credeau că vom ajunge la ridicarea vizelor. Ziua de astăzi mă face încrezător că într-un viitor apropiat vom obține și alt drept inalienabil al Republicii Moldova: cel de perspectivă clară de aderare la UE”, declară Leancă într-un interviu acordat RFI.

„Obținerea acestei perspective este un proces în care ne-am angrenat în urmă cu peste patru ani și nu pot pretinde că am fi ajuns în stația terminus. În discuțiile pe care le-am avut cu miniștrii de externe german și francez nimeni nu a refuzat categoric perspectiva de aderare a Republicii Moldova și nimeni nu ne-a spus că ar fi imposibilă. Este un element care pe mine mă face să fiu optimist că vom obține această perspectivă. Dacă acum patru ani și ceva acest subiect era tabu și la Paris și la Berlin, acum subiectul este discutat și se caută argumente și pro și contra. După mine, paharul este peste jumătate plin. Au mai rămas câteva capitale care ezită, dar sunt convins că vom genera mai multe argumente favorabile prin lupta împotriva corupției, prin reforma justiției și a procuraturii ș.a.m.d. și că vom obține această declarație din partea Comisiei Europene și a Consiliului European. De altfel, am obținut această declarație din partea Parlamentului European în data de 17 aprilie cu un vot covârșitor de peste 440 de membri în favoarea unei perspective clare de aderare și a unei aderări în baza articolului 49 din Tratatul de la Lisabona.”

RFI: Vă așteptați la presiuni crescute din partea Federației Ruse în perspectiva semnării Acordului de Asociere cu UE?

Leancă: „Nu am avut astfel de semnale și mesaje directe. Este adevărat că în acest moment există anumite probleme pe agenda bilaterală, mă refer la probleme de ordin comercial: suspendarea din luna septembrie a anului trecut a exportului de vinuri moldovenești pe piața rusă, dar lucrăm pe acest subiect fiindcă nu vedem niciun motiv pentru care exporturile să fie suspendate. Pentru noi e important să ne axăm pe ceea ce contează și pe ceea ce depinde de noi. E important să dovedim unitate în coaliție, să demonstrăm că prin acțiuni ferme putem schimba realitățile din Republica Moldova și să arătăm cetățenilor noștri beneficiile acestor schimbări. Dacă vom reuși, atunci semnarea Acordului de Asociere și implementarea prevederilor sale vor reprezenta un lucru pe care nimeni nu va putea să-l influențeze.”

RFI: Analiștii internaționali subliniază că susținerea din partea populației va depinde de cum va simți aceasta o ameliorare a nivelului de trai.

Leancă: „Vreau să vă dau câteva date legate de rezultatele anului 2013. Creștere economică de 8,9%, inflație sub 5%, deficit bugetar 1,9% - cu alte cuvinte, parametrii macroeconomici sunt în regulă. Mai adăugați și creșterea exporturilor în special pe piața UE. În acest an ne așteptăm, în cazul în care în regiune nu se va întâmpla nimic dramatic, din nou la creștere economică pronunțată. Anul acesta avem însă șanse să îmbunătățim și condițiile de viață. Putem majora salariile la diverse categorii precum pedagogi și bibliotecari. Am majorat deja la polițiști și la cei din Ministerul Apărării. Căutăm soluții pentru ridicarea nivelului de pensii la categoriile defavorizate. Știm că atâta vreme cât creșterea economică nu are un impact direct asupra ameliorării condițiilor sociale, tot acest efort nu are valoare pentru cetățeanul de rând.”