Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul și Hezbollah, pe cale să reaprindă scânteia conflictului

finul.jpg

Un militar din FINUL, ucis în schimbul de focuri

Un nou conflict ce părea stins se reaprinde. Platoul Golan, unde se întretaie patru granițe, printre care cea a Israelului, Libanului și Siriei, este de câteva zile scena unor raiduri aeriene și schimburi de focuri. Tensiunile se întețesc după aproape 40 de ani de relativ calm. Actorii implicați: armata Israelului, cea siriană, dar și Hezbollah, gruparea militară și politică ce controlează sudul Libanului.

 

Doi soldați israelieni au fost uciși de tiruri ale mișcării Hezbollah, în apropierea frontierei libaneze. Iar Israelul a ripostat, vizând ținte Hezbollah din sudul Libanului.

 

Hezbollah, mișcare șiită libaneză a vizat de două rânduri armata israeliană la frontiera israeliano-libaneză în cursul zilei de miercuri. Tirurile de obuz care au ucis doi membri ai Tsahal, armata israeliană, au avut ca țintă așa-numita zonă a fermelor Chebaa, o enclavă de 40 de km pătrați aflată pe teritoriu israelian, dar revendicată de Beirut și situată între statul evreu, Liban și Siria.

Ce s-a întâmplat de fapt? O rachetă antitanc a fost trasă de milițiile șiite libaneze și a lovit un convoi de trupe israeliene, lăsând în urmă doi soldați morți și alți zece răniți. Tirurile de obuz ce au urmat nu au mai făcut victime.

Rezistența islamică, aripa militară a Hezbollah, a atribuit imediat ofensiva “grupului martirilor din Quneitra” și a explicat că ar veni în revanșă față de raidul din 18 martie contra Hezbollah din provincia Quneitra, din Siria. Șase membri importanți ai mișcării șiite libaneze și un general iranian au murit ca urmare a operațiunii, atribuită Israelului, dar neconfirmată de statul evreu. E posibil ca aceste trupe libanezo-iraniene să nu fi avut ca obiectiv doar să acorde sprijin regimului sirian al lui Al Assad, ci și instaleze pe Platoul Golan o nouă infrastructură militară, capabilă să blocheze sau să răspundă unui atac israelian, de vreme ce posturile israeliene sunt la doar câţiva kilometri distanță. Încă din vara anului trecut, înalții oficiali militari din Israel avertizau că  Hezbollah își consolidează capacitatea militară și arsenalul balistic, scrie Le Monde.

 

 

 

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a confirmat că trupele sale dispun de rachete de fabricație iraniană, cu o rază de acțiune de 300 de km. Și a amenințat că, în replică, forțele Hezbollah ar putea face o incursiune în nordul Israelului, în Galileea.

Hezbollah, care susține militar regimul sirian al lui Bashar al-Assad în conflictul contra rebelilor și jihadiștilor, amenințase să-şi răzbune combatanții, reamintește Le Monde.

 

În urma acestor atacuri soldate cu victime, armata israeliană a bombardat sudul Libanului. Tancurile și artileria israeliene au vizat satele Kfar Chouba, Majidiyé, Halta și Arkub, unde se află poziții ale armatei libaneze și ale Forței interimare a Națiunilor Unite în Liban (FINUL), însărcinată să supravegheze frontiera. Un militar spaniol din așa-numitele căști albastre a fost ucis. Deocamdată, nu se știe care a fost originea tirului. Consiliul de securitate s-a reunit ieri seara, la cererea Franței, pentru a discuta despre aceste incidente violente. Problema este sensibilă, mai ales că în 2006 a existat un conflict sângeros între Israel și Liban.

Premierul israelian și-a reunit de urgență șefii serviciilor de securitate pentru a discuta despre ce opțiuni rămân pe masă după atacul Hezbollah. În noaptea de marți spre miercuri , piloții israelieni au efectuat raiduri asupra unor posturi de artilerie ale armatei siriene în urma unor tiruri de rachete spre Înălțimile Golan.

Spania a acuzat la ONU Israelul pentru moartea militarului său. Ambasadorul spaniol la ONU, Roman Oyarzun Marchesi, a explicat că focul a venit din partea israeliană şi că a fost pricinuit de escaladarea violenţelor în ultimele zile, relatează Haaretz. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat uciderea militarului în termeni duri şi a demarat o investigaţie oficială.

Dincolo de asta, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu deteriorarea situaţiei din sudul Libanului şi încălcarea acordului din 2006 de încetare a ostilităţilor dintre Israel şi Liban. În această dimineaţă, situaţia era calmă atât în zona Înălţimilor Golan, cât şi în sudul Libanului.