Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia livrează noi arme regimului sirian

Planificată ar fi livrarea unui sistem de apărare antiaeriană S-300 care ar permite Siriei să contracareze eficient și o eventuală intervenție occidentală. Deocamdată nu se știe când ar urma Moscova să trimită bateriile de interceptoare.

Oficial, SUA și Rusia se străduiesc să organizeze o conferință internațională la care reprezentanții guvernului sirian și cei ai opoziției să negocieze o soluție politică la războiul civil ce durează deja de peste doi ani și care a făcut cel puțin 70.000 de victime. Dar dacă se dovedesc adevărate informațiile din posesia Wall Street Journal, atunci Moscova nu face altceva decât să agraveze criza siriană. Sursele citate de publicația americană provin din Israel, iar autoritățile ar fi informat deja omologii din SUA.

Cotidianul israelian Haaretz relatează că Damascul plătește deja din 2010 pentru șase sisteme antiaeriene cu 144 de rachete în total. Și anul acesta ar fi fost transferați bani prin bănci rusești. Afacerea ar avea un volum total de 900 de milioane USD. Sistemul S-300 permite lansarea unor interceptori, dar și a rachetelor balistice. Statele occidentale au cerut Rusiei de mai multe ori să renunțe la această afacere. Un sistem S-300 ar fi trebuit să ajungă și în Iran, dar livrarea a fost sistată tot la protestele comunității internaționale.

Turcia acuză regimul Assad de epurare etnică

Între timp, guvernul de la Ankara acuză regimul sirian de epurare etnică. Ministrul de externe Ahmet Davutoglu a declarat pentru cotidianul Hürriyet că Bashar al Assad ar vrea să creeze o zonă eliberată de suniți între orașul Homs și frontiera cu Libanul. Pretextul acestei declarații a fost masacrul a cel puțin 62 de suniți într-un sat la sud de orașul Banias. Assad ar vrea să creeze astfel zone de retragere pentru șiiții alawiți având în vedere că forțele sale au pierdut controlul în vaste regiuni ale țării.

Davutoglu a explicat că regimul Assad a trecut în a cincea fază a reprimării opoziției. Întâi a tras cu lunetiști asupra manifestanților pașnici, apoi a ordonat bombardamente de artilerie. A treia fază a fost raidul aerian, a patra lansarea rachetelor Scud, iar ultima, a cincea, epurarea etnică. Turcia este o țară majoritar sunită care cere debarcarea lui Bashar al Assad. Totuși, Ahmet Davutoglu a asigurat că țara sa îi va proteja pe alawiți dacă aceștia ar deveni ținte ale extremiștilor suniți.

Opt milioane de sirieni au nevoie de ajutor umanitar

Un raport Medici Fără Frontiere arată cât de dramatică este situația populației din Siria și a refugiaților din țările vecine. Conform organizației, opt milioane de sirieni au nevoie urgentă de ajutoare umanitare. Sistemul sanitar este ca și inexistent. 6,8 milioane de oameni din Siria nu au acces la servicii medicale. Circa 1,4 milioane de sirieni s-au refugiat din cauza războiului, dar ajutoarele din taberele de refugiați nu sunt nici pe departe suficiente.