Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia din Franţa cere demisia ministrului de interne după incidentele grave de la parada PSG de la Paris

În urma violenţelor care au compromis luni seară sàrbàtoarea ce urma sà marcheze victoria echipei Paris Saint-Germain (PSG) în Liga întâi de fotbal din Franta, o aprigà polemicà a fost declanşatà de opoziţia conservatoare. O serie de lideri din partidul UMP au cerut demisia ministrului de interne Manuel Valls, acuzat cà nu şi-a mobilizat suficient forţele de ordine împotriva potenţialilor huligani.

"Sàrbàtoarea fotbalistilor parizieni de pe esplanada Trocadéro s-a terminat cu un fiasco", scrie Le Figaro în timp ce Le Monde constatà cà "nu numai sàrbàtoarea echipei PSG a fost stricatà dar si imaginea lui Manuel Valls a fost pàtatà".
In urma violenţelor de luni seara care s-au soldat cu peste 30 de ràniti, 40 de arestàri si importante pagube materiale - autobuze, motociclete si masini distruse, la fel si o serie de magazine sparte - ministrul francez de interne a fost aràtat cu degetul de o serie de lideri ai dreptei. Jean-François Copé, presedintele partidului UMP, a "tras" primul, indirect, în Manuel Valls cerând demisia prefectului de Paris, acuzat cà nu si-a îndeplinit misiunea:
Claude Goasgen, deputat conservator din acelasi partid UMP a fost mai clar în pretentiile sale cerând direct demisia lui Valls.
Cel acuzat, adicà ministrul socialist de interne, a respins evident ipoteza unei demisii si a condamnat "cu cea mai mare fermitate aceste violenţe intolerabile". Manuel Valls denunţà totodatà violenţa verbalà a unor lideri ai opoziţiei care cer demisia, comisii de anchete parlamentare.

Manuel Valls cere asadar o analizà lucidà şi responsabilà care sà spunà cà "da, mai existà probleme multe în fotbalul francez". O analizà contrazisà ulterior de Bertrand Delanoë, primarul socialist al Parisului, adicà colegul de partid al lui Manuel Valls. In opinia edilului capitalei, "nu fotbalul, nu echipa PSG este vinovatul ci huliganii, aşa-zisii ultra, care au fost interzişi de tribune dar pot veni în stradà, adicà acolo unde urma sà aibà loc celebrarea victoriei echipei lor favorite.

Pentru a trage învàţàmintele acestei serbàri ratate, ministrul de interne i-a convocat marţi la o sedintà pe responsabilii echipei PSG, pe cei ai Ligii profesioniste de fotbal, prefectura Parisului, municipalitatea capitalei şi divizia naţionalà de combatere a hooliganismului. Deasemenea s-a decis anularea ceremoniei de prezentare a trofeului prevàzutà în piaţa primàriei.
Dacà violenţele de luni seara au pàtat vrând-nevrând imaginea echipei PSG, indirect are de suferit şi principalul acţionar al clubului, adicà emiratul Qatar care spera tocmai dimpotrivà, sà profite de prestigiul capitalei franceze. Intr-o tentativà de a-si spàla imaginea, liderii PSG au publicat un lung comunicat în care au denunţat "spàrgàtorii" veniţi sà le strice serbarea şi şi-au cerut scuze "suporterilor fideli şi pasionaţi". Dintr-un probabil exces de naivitate spun unii comentatori, responsabilii clubului nu şi-au putut imagina cà serbarea poate degenera. Iatà însà cà adevàrul li s-a impus, PSG nu a terminat cu violenţa anumitor suporteri ai sài şi asta în ciuda politicii de securizare aplicatà déjà de 4 ani În termeni de imagine publicà, pierderile pot fi colosale mai ales dacà privim la felul festiv si complet non-violent în care si-au sàrbàtorit victoriile în ţàrile lor cluburi precum Barcelona sau Manchester United.
Dacà imaginea suporterilor parizieni iese mototolità din aceastà afacere, nici imaginea Parisului în general nu iese teafàrà. "E ruşinos şi scandalos, se dà o imagine teribilà a Franţei" a fost nevoit sà recunoascà însuşi ministrul francez de externe Laurent Fabius. Analişti din sectorul turismului sunt însà de pàrere - poate cam repede - cà incidentele de luni seara nu vor avea vreun impact asupra frecventàrii turistice a Parisului.