
Politică
Bruxelles-ul atacă fără succes frauda fiscală
default.png

În principal, problema se situează în jurul modificării prevederilor UE în materie de dobânzi ale economiilor și asta pentru eliminarea riscului de evaziune fiscală.
Este vorba aici despre schimbul automat de informații între două state membre privind dobânzile pe economii plătite persoanelor care nu locuiesc în statul unde a fost deschis contul bancar.
Comisia Europeană ar dori ca aceasta să fie extinsă și asigurărilor pe viață.
Intervine însă aici necesitatea ridicării secretului bancar, timp de mulți ani îndrăgit în Belgia (dar aceasta a renunțat la el) și apărat acum de Austria și Luxembourg .
Apoi, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania propun ca UE să se doteze cu o legislație aspră în materie, inspirată de cea americană.
Aceasta ar permite accesul la toate conturile bancare, la tranzacțiile și veniturile companiilor europene.
În acest fel, ar fi depistate așa numitele societăți ecran prin care o mare parte din capital poate fi plasat în diversele paradisuri fiscale.
În fine, europenii întrevăd și renegocierea diferitelor acorduri fiscale cu state din afară UE , respective cu Elveția, Andorra, Monaco și Lichtenstein. Comisia Europeană va primi un mandat de renegociere de la capitalele europene.
Eșec în negocieri
Un acord politic se caută neapărat marți la Bruxelles intrucât subiectul nu trebuia lăsat exclusiv în grija șefilor de stat și de guverne care vor consacra summitul din 22 mai acestei probleme.
S-a încercat mai ales înduplecarea Austriei care negociază pentru ca ridicarea secretului bancar să nu-i vizeze pe cetățenii austrieci .
Viena dorește să ramână neatinse acordurile sale cu Lichtenstein și Elveția. Marți dimineață, ministrul austriac de finanțe Maria Fekter se arăta optimistă asupra unui acord în cadrul discuțiilor.
Dar dacă Viena a spus în cele din urmă că-și va da acordul « dar nu acum», Luxembourg, mai puțin vorbăreț, a indicat doar că nu poate fi de acord cu ridicarea secretului bancar.