Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Estul Ucrainei, complet scăpat de sub control

Situaţia a scăpat cu totul de sub control în estul Ucrainei. Peste 30 de separatişti şi patru militari ucraineni au fost ucişi în recentele confruntări armate din zona oraşului Sloviansk. La Doneţk, tot în est, a fost închis temporar aeroportul din oraş. Probleme apar din nou şi în privinţa Transnistriei. În timp ce serviciile secrete ucrainene spun că au confiscat material radioactiv provenind din regiunea separatistă, Tiraspolul neagă.

La Slaviansk au avut loc confruntările cele mai violente. Printre cei 30 de insurgenţi ucişi s-ar număra ceceni şi locuitori din Crimeea, a anunţat ministrul de Interne ucrainean pe pagina sa de Facebook. În acelaşi timp, au fost ucişi însă şi patru membri ai armatei ucrainene şi au fost răniţi 30. Kievul, de menţionat, foloseşte din nou termenul „terorist”. Acelaşi ministru de Interne Arsen Avakov mai dezvăluie ceva: anume că rebelii folosesc civilii ca scut şi că au stârnit incendii intenţionat, provocând moartea mai multor oameni, aşa cum scrie „Le Monde”.

Într-un alt oraş mare din Est, la Doneţk, toate zborurile de pe şi către aeroport sunt "suspendate temporar" la decizia autorităţilor ucrainene. La Odesa, unde au murit în weekend 40 de oameni, Kievul a trimis o unitate de elită a poliţiei. Iar astăzi, proruşii au preluat şi controlul asupra unui alt oraş: Debalţevo, din regiunea Doneţk.

Un nou “tir” de acuzaţii între Moscova şi Kiev

 „E un război care e pe cale să înceapă contra noastră şi trebuie să fim pregătiţi să respingem agresiunea” - este ce a declarat ieri seară preşedintele Oleksandr Turcinov. La rândul lui, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că “seamănă haosul pentru a face să se clatine independenţa Ucrainei”. Moscova, evident, neagă. Mai mult, contraatacă. Denunţă încălcările masive ale drepturilor omului în Ucraina. Într-un raport oficial de 80 de pagini, Moscova a acuzat intervenţia “forţelor ultranaţionaliste, extremiste şi neonaziste”. De asemenea, raportul penalizează şi ceea ce numeşte ingerinţa responsabililor americani şi europeni în afacerile interne ale Ucrainei prin vizitele la Kiev.

Între timp, preşedintele OSCE se va duce mâine din nou la Moscova pentru a încerca să găsească o soluţie paşnică la criză.

Ce propune, exact, OSCE?

Diplomatul va încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte crearea unor aşa-numite mese rotunde sub auspiciile OSCE prin care să fie creat în Ucraina un dialog naţional înainte de alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lunii mai. Preşedintele fracez, François Hollande, afirmă că nimic nu trebuie să împiedice aceste prezidenţiale, că ele trebuie să aibă loc în toată Ucraina şi că fără ele ar creşte enorm riscul de război civil. Şi tot pe această temă, a susţinerii acestor alegeri, se întâlnesc astăzi şi miniştrii de Externe europeni.

Material radioactiv din Transnistria?

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a lansat acuzaţia că e a confiscat la Cernăuţi pe 30 aprilimaterial radioactiv ce ar proveni din Transnistria. Ar fi vorba de 1,5 kilograme de material radioactiv, ce ar putea conţine uraniu 235.KGB-ul transnistrean dezminte acuzaţiile şi insistă că în Transnistria nu există substanţe radioactive. Dezminte şi că transnistreni ar participa la activităţi de destabilizare a Ucrainei.  Aceste argumente, în opinia Tiraspolului, fac serviciul de informaţii din Ucraina vinovat de dezinformare intenţionată a opiniei publice. Schimbul de critici a ridicat însă tensiunea la Chişinău. Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a cerut luni forţelor de ordine să urmărească cu atenţie situaţia de la frontiera cu Ucraina şi să ia măsurile necesare pentru consolidarea ordinii publice în ţară.