Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Noi consultări pentru formarea Guvernului

vlad-filat.jpg

Vlad Filat, presedintele PLDM

La Chișinău au început discuțiile în vederea aprobării noului Cabinet de miniștri, după ce președintele țării, Nicolae Timofti l-a desemnat pe liberal-democratul Iurie Leancă pentru funcția de premier al R.Moldova. Între timp, PLDM a elaborat un proiect al noului Acord de constituire a viitoarei coaliții de guvernare, care ar urma să se numească Coaliția Pro-Europeană de Guvernare.

Potrivit proiectului noului Acord, Coaliţia consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate națională.
”Refacerea unei majorităţi parlamentare este de o importanţă vitală pentru interesele naţionale ale Republicii Moldova, care revendică de urgenţă învestirea unui nou Guvern Pro-European şi susținerea programului său de activitate de către o majoritate parlamentară stabilă şi responsabilă”, se arată în proiectul PLDM.
Eforturile actualei coaliții vor fi îndreptate spre îndeplinirea obiectivelor curente și imediate și anume semnarea Acordului de asociere cu UE, crearea Zonei de comerț liber și asigurarea deplasării fără vize în spațiul UE pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Democrații vor negocia cu liberal-democrații
Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu și liderul PLDM, Vlad Filat au discutat criza politică din R.Moldova, la o terasă din centrul orașului. Lupu a fost invitat de către Filat. Președintele PD a declarat la un post privat de televiziune că liderul liberal-democraților nu i-a prezentat proiectul noului Acord de constituire a viitoarei coaliții de guvernare.” Colegul nostru ne-a invitat la discuții, la negocieri pentru formarea unui nou Guvern. Din partea mea am spus clar că, noi, democrații avem și experiența din trecut să facem compromisuri, să negociem. PD a acceptat să negocieze cu PLDM, chiar dacă democrații au mari rezerve. Noi suntem gata să discutăm serios. Dar dacă e vorba de alte planuri, aici ne vom gândi foarte și foarte mult și vom avea o abordare prudentă”, a conchis Lupu.
O nouă majoritate parlamentară, fără liberalii lui Mihai Ghimpu?
Vlad Filat susține că PLDM nu va negocia cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu formarea unei majorități parlamentare. Liderul liberal-democrat consideră că grupul deputaților neafiliați, democrații dar și cei șapte deputați liberali care își doresc reformarea Partidului Liberal, vor vota pentru noul Guvern, în frunte cu prim-vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Iurie Leancă.
Fostul prim-ministru a menționat la Jurnal TV că dacă nu va fi votat un Cabinet de miniștri, condus de Iurie Leancă, PLDM nu va mai participa la formarea Executivului. Totodată, Vlad Filat dă asigurări că nu mai poate fi șantajat. Liderul PLDM neagă existența unor materiale compromițătoare care l-ar face vulnerabil în lupta politică. „Nici prin decizia Curții Constituționale, nici prin zvonuri lansate, înregistrări, filmări sau dosare, ei nu vor reuși să mă șantajeze. Habar nu au cât de liber sunt acum, cât de dezlegate îmi sunt mâinile. Cei care consideră că sunt șantajabil să-și pună pofta în cui”, a menționat fostul premier al R.Moldova.