Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comentator moldovean: ”Rusia este interesată acum ca Moldova să se compromită în fața UE”

La Chișinău, premierul desemnat, Iurie Leancă urmează să obțină, joi, 12 februarie votul de încredere din partea deputaților moldoveni pentru a fi învestit în funcție. În ședința de plen, Leancă va prezenta programul de guvernare pentru următorii patru ani, dar și componența nominală a Cabinetului de Miniștri.

 Pentru a fi ales în funcția de prim-ministru, pentru candidatura lui Iurie Leancă trebuie să-și dea votul 51 de deputați. În prezent, doar 42 de aleși ai poporului, reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat și ai Partidului Democrat, sunt dispuși să-l susțină pe Leancă. Astăzi, premierul desemnat a avut o întrevedere și cu membrii grupului parlamentar al comuniștilor, în speranța că îi va determina să voteze mâine pentru viitorul Guvern. După întrevedere, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a menționat că joi se va decide dacă PCRM va vota sau nu candidatura lui Leancă,menționând că ”ușa rămâne larg deschisă, iar țara trebuie scoasă din impas”. Iar liberalii lui Mihai Ghimpu se pare că se mai gândesc dacă vor un Guvern, condus de Iurie Leancă.

 

Comentatorul politic, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, spune într-un interviu la RFI că dacă Guvernul Leancă va fi votat, acest Cabinet de Miniștri nu va avea suport politic în Parlament. ”Reformele care ating interesele celor din Parlament, nu vor fi realizate, vor fi blocate sau denaturate. Este regretabil și absolut inadmisibil, când după două luni și jumătate după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, noi ghicim dacă vom avea un Guvern, nu vom avea Guvern. Dacă nu va fi votat Iurie Leancă, dar o altă persoană, tot ce a fost până acum, a fost un spectacol înscenat, cinic, sfidând așteptările alegătorilor și partenerilor noștri din Uniunea Europeană. Este vorba de un spectacol care avea drept scop eliminarea lui Leancă, dar mimarea reformelor în continuare, cu toate că Uniunea Europeană, după cum se știe, pierde răbdarea”, susține Oazu Nantoi.

 

”Pro-europenii noștri totalmente ignoră toate apelurile din partea UE”

Potrivit analistului politic, târgul care are loc în procesul de negocieri nu are nimic comun cu principiile și valorile, dar și cu ideea de a moderniza Moldova în baza standardelor europene. ”Putem doar presupune că, există o înțelegere și Vladimir Voronin votează așa cum se ordonă, în funcție de interesele celor care au semnat acordul noii alianțe, formată din PLDM și PD. Dacă spre exemplu, liderul liberal-democraților, Vlad Filat și-ar fi dorit cu adevărat să fie un Guvern stabil, funcțional, care să nu depindă de mofturile comuniștilor, atunci s-ar fi mers pe linia creării unei coaliții pro-europene, formată din PLDM, PD și PL. Această coaliție era posibilă dacă reprezentanții acestor trei partide s-ar fi ghidat, în primul rând, de interesele statului, iar apoi de interesele personale. Pro-europenii noștri totalmente ignoră toate apelurile din partea Uniunii Europene. Eu altfel nu pot comenta acest dezastru care la noi se numește procesul de negocieri”.

 

”Rusia este interesată acum ca Moldova să se compromită în fața UE”

Întrebat cui îi convine instabilitatea politică din R.Moldova, în contextul regional tensionat, Oazu Nantoi a spus: ”Federației Ruse. Asta să fie clar. Rusia nu a reușit să blocheze procesul de negociere, semnare și ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acum Rusia este interesată, în persoana aleșilor săi, Moldova să se compromită în fața UE. Dacă ne gândim la perspectiva alegerilor anticipate, sporesc șansele proiectului politic de la Kremlin, numit Partidul Socialiștilor, condus de fostul comunist, Igor Dodon. Deja își drege sculele Renato Usatîi pentru a reveni în politică. Spectrul politic din R.Molodova poate fi sfâșiat de aceste proiecte rusești, în condițiile în care proiectele pro-europene se vor auto-compromite în fața alegătorilor”.

Dacă în Ucraina se merge pe calea luptei armate și se dorește distrugerea statului ucrainean, corupția distruge din interior R.Moldova, ceea ce face Rusia doar să aplaude, este de părere comentatorul de la Chișinău.