Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Separatiștii ucrainieni anunță victoria la referendum. Lideri ai SUA și NATO vin la București

Referendumul organizat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei este ”o farsă propagandistică, fără efecte juridice”, susține președintele interimar Oleksandr Turcinov. Separatiştii din Donbas au și anunțat o victorie masivă. Între timp, Kremlinul a transmis că va acționa ”în funcţie de rezultat”.

”Farsa pe care teroriştii o numesc referendum nu este altceva decât o acoperire propagandistică pentru crimele, răpirile, violenţele şi alte infracţiuni grave”, a declarat Oleksandr Turcinov în Parlamentul de la Kiev.

Declarația nu închide însă calea dialogului, a mai spus președintele interimar al Ucrainei, care anunță că autorităţile de la Kiev ”vor continua dialogul cu reprezentanţii din estul Ucrainei care nu au mâinile pătate de sânge şi sunt gata să-şi apere obiectivele pe cale legală”.

În paralel cu aceste declarații, Kremlinul anunță că ”respectă” expresia voinţei ucrainenilor din est, care au organizat duminică un referendum pe tema independenţei. ”Plecăm de la principiul că punerea în aplicare a rezultatului referendumurilor se va face civilizat, fără vreo recidivă a violenţei, prin dialog între reprezentanţii Kievului, Doneţkului şi Luganskului”, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin anunţase că acesta va formula o reacţie la referendumurile de independenţă din estul Ucrainei ”în funcţie de rezultat”.

Numai că separatiștii proruși nu au mai așteptat rezultatele finale, care vor fi anunțate luni, și au revendicat o victorie masivă.

Primele rezultate ale scrutinului au fost anunţate duminică seara doar pentru regiunea Doneţk, una dintre cele două (alături de Lugansk) unde a avut loc referendumul.

O proporţie de ”89,07 la sută au votat pentru şi 10,19 la sută împotrivă. Acesta poate fi considerat drept rezultatul definitiv”, a declarat şeful comisiei electorale înfiinţate de rebeli. Rata de participare a atins 74,87 la sută, potrivit lui.

Aproape fără excepție, referendumul separatist nu este recunoscut de comunitatea internațională.

Din cauza situației tensionate din estul Ucrainei, vicepreşedintele SUA, Joe Biden vine în curând la Bucureşti pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta inclusiv despre situaţia din Ucraina, după cum au declarat surse oficiale.

De asemenea, vine în România și șeful Pentagonului, Chuck Hagel, iar președintele Traian Băsescu s-a întâlnit deja luni dimineață cu adjunctul șefului CIA, Avril Haines.

Vicepreședintele american, bun cunoscător al României și al situației din zonă, va sosi la București în ”următoarele săptămâni”.

În ce-l privește pe șeful Pentagonului, Chuck Hagel ajunge în România în ”primele zece zile din iunie”, au declarat surse diplomatice.

În acest moment exista informații potrivit cărora și seful CIA, John O'Brennan, ar urma să viziteze România, dar informația nu este confirmată.

Vizitele oficialilor americani vin pe fondul conflictului din Ucraina și al încercărilor SUA și NATO de a-și asigura aliații din Centrul și Estul Europei că Washington-ul este solidar în fața amenințărilor crescânde din partea Federației Ruse.