Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armistițiu încălcat în Ucraina

porosenko.jpg

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko

Respectarea armistiţiului din Ucraina este sub semnul întrebării. Preşedintele Petro Poroşenko a ordonat armatei ucrainene să înceteze focul la 12 noaptea. El a insistat că acordul de la MInsk trebuie onorat. Tot liderul de la Kiev a acuzat însă rebelii că îşi continuă atacurile, în special la Debalţevo. La nici o oră după ce teoretic armistițiul intrase în vigoare, tirurile de artilerie au reînceput.

Iniţial, imediat după 12 noaptea, luptele păreau că au încetat, relatează BBC. Apoi, după circa o oră,pe măsură ce tirurile s-au făcut auzite, atât la Debalţevo, cât şi în alte puncte din estul Ucrainei, Kievul şi separatiştii s-au acuzat reciproc că au deschis focul.

"Din nefericire, procesul de pace este amenințat, rebelii se vor folosi de Debalțevo pentru a sabota regimul de încetare a focului", a mai spus liderul de la Kiev în cursul unei reuniuni de urgență de azi-noapte a Statului-Major al armatei ucrainene.

În cursul zilei de sîmbătă, liderul autoproclamatei Republici Doneţk, Alexandr Zaharcenko, afirmase deja că nu consideră că oraşul Debalţevo ar fi acoperit de prevederile acordului de la Minsk. Separatiștii consideră că dacă au încercuit punctul strategic Debalțevo, pot revendica acest teritoriu, scrie AP, citând surse din așa-numita “Republică Donețk:”.

Zaharcenko a semnat de altfel un decret care prevede introducerea armistițiului dar, în același timp, oferă rebelilor dreptul de a riposta "la focurile de armă asupra infrastructurilor militare și civile ale Republicii populare Donețk".

Rusia a  venit și ea cu propria versiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat că tentativele soldaților ucraineni de a ieși din Debalțevo vor fi considerate o încălcare a armistițiului.