Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atacuri în Danemarca: suspectul a fost împușcat mortal

copenhaga.jpg

Atacuri în Danemarca: suspectul a fost împușcat mortal

Poliţia din Copenhaga a anunţat duminică dimineaţa că l-a împuşcat mortal pe bărbatul despre care afirmă că este autorul atacurilor armate din Copenhaga, relatează BBC News online

Forţele de ordine precizează că l-au ucis pe suspect în cartierul Norrebro, după ce acesta a deschis focul asupra poliţiştilor.

O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite sâmbătă după-amiaza, într-un atac armat asupra unui centru cultural-cafenea în care avea loc o dezbatere în capitala daneză.

Tința atacului de la Centrul Cultural, unde se desfăşura o dezbatere despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare, a fost cel mai probabil controversatul caricaturist suedez Lars Vilks, unul dintre participanţii la eveniment. La dezbatere participa şi ambasadorul Franţei Francois Zimeray.

Într-un al doilea atac, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat evreu a fost ucis, iar doi poliţişti au fost răniţi în apropierea principalei sinagogi din Copenhaga.

Nivelul alertei la Copenhaga a fost ridicat după cele două atacuri armate, potrivit  BBC.

MAE român: "Atacuri inacceptabile"

MAE a condamnat atacurile teroriste din Danemarca şi consideră că astfel de acte violente sunt inacceptabile comise pe teritoriul UE. Șeful diplomației, Bogdan Aurescu, a apreciat că ele sunt lipsite de justificare şi întăresc şi mai mult angajamentul de a lupta împotriva terorismului internaţional.

Potrivit unui comunicat  Ministerul Afacerilor Externe a tarnsmis condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma acestora.

MAE consideră că "astfel de acte violente inacceptabile comise pe teritoriul Uniunii Europene constituie un atac la adresa valorilor europene fundamentale".

Iohannis: Trebuie respectată toleranța

Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile teroriste de la Copenhaga. Într-un mesaj postat pe Facebook, șeful statului scrie că după atentatele din luna ianuarie, de la Paris, au fost vizate din nou libertatea de expresie și diferențele religioase. “Îmi reafirm sprijinul față de lupta împotriva terorismului și față de măsurile europene de combatere și descurajare a oricăror tentative de terorism. Toleranța față de toate credințele religioase trebuie să fie respectată și cultivată atât în presă, cât și în discursurile publice”, mai scrie Klaus Iohannis.