Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldova va semna Acordul de asociere cu UE la 27 iunie. România propune 27 mai

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM.

Actualizare - Traian Băsescu : "România propune data de 27 mai".

La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE. De asemenea, oficialul european l-a invitat pe Iurie Leancă pe 29 mai la Aachen, Germania, pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului Charlemagne. La rândul său, Iurie Leancă i-a mulţumit lui Herman Van Rompuy pentru aceste invitaţii, pe care le-a calificat drept un semn de susţinere şi încurajare.

Până la semnarea Acordului de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, R.Moldova trebuie să continue reformele în Justiție, Procuratură,  Ministerul de Interne, să îmbunătățească climatul de afaceri, dar și să combată corupția, spune la Chișinău, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

”Uniunea Europeană abia așteaptă să aibă relații mai strânse cu R.Moldova”

”Semnarea Acordului de Asociere va fi un moment important pentru Moldova și pentru Uniunea Europeană. Pe măsură ce ne apropiem tot mai mult de beneficiile și de oportunitățile pe care ni le oferă aceste relații mai apropiate, respectarea valorilor europene va deveni și mai vizibilă și se va afla și mai mult în vizor. Posibilitatea pentru cetățenii Moldovei de a călători acum în țările Uniunii Europene fără vize este doar un pas, însă un pas foarte important, deoarece călătoriile nu presupun doar turism. Călătoriile pot să fie legate de educație, de afaceri, orice alte scopuri. Și, într-adevăr, acesta este un rezultat nemaipomenit care a fost obținut de Moldova într-un timp record și care a format maturitatea, responsabilitatea țării noastre de a progresa pe arena internațională. Acest lucru, de asemenea, demonstrează că Uniunea Europeană, într-adevăr oferă anumite beneficii partenerilor.Uniunea Europeană abia așteaptă să aibă relații mai strânse cu R.Moldova”, susține la Chișinău, președintele Consiliului European.

Herman Van Rompuy a îndemnat vecinii R.Moldova să respecte suveranitatea țării, dar și alegerea țării - apropierea de Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de Asociere nu este însă deloc pe placul rușilor care amenință direct R.Moldova cu consecințe grave. Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, aflat la 9 mai la Tiraspol, a precizat că vor avea de suferit în special moldovenii care lucrează în Federația Rusă.

 

Pe de altă parte, Herman Van Rompuy a dat asigurări că UE va ajuta R.Moldova în cazul în care vor fi probleme cu migranții din Rusia, fără să ofere alte detalii.

 

Presiunile exercitate de Rusia se vor intensifica pe măsură ce R.Moldova se va apropia de data semnării Acordului de Asociere, o spun și comentatorii politici de la Chișinău. Ar putea avea loc mai multe provocări în stânga Nistrului, iar Kremlinul poate impune noi embargouri sau chiar scumpi prețul la gaze.

 

Precizăm că, Republica Moldova a parafat Acordul cu UE, care include şi Acordul de Liber Schimb, la Summit-ul  Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie anul trecut. Parlamentul de la Chișinău urmează să ratifice documentul până la alegerile parlamentare, programate pentru luna noiembrie.

 

Acordul de Asociere își propune să accelereze aprofundarea relațiilor politice și economice dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În prezent, relațiile dintre UE și RM sunt reglementate de Acordul de Parteneriat și Cooperare, care a intrat în vigoare în 1998. Acesta va fi substituit de Acordul de Asociere, care va oferi un nou cadru juridic pentru cooperarea moldo-comunitară.

Negocierile privind Acordul de Asociere au început în ianuarie 2010 și au fost încheiate în iunie 2013, după 15 runde de discuții.

 

Actualizare :

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România consideră că trebuie accelerat procesul de semnare a acordurilor R. Moldova - UE, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, pentru a se da posibilitatea Moldovei, României, Poloniei, Cehiei şi ţărilor baltice să ratifice înainte de vacanţa de vară.

 

"Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova", a spus Traian Băsescu, precizând că în ceea ce priveşte Republica Moldova punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, dacă nu la Consiliul din luna iunie.

 

Şeful statului a afimat că România insistă pentru data de 27 mai, pentru că atunci se va desfăşura o reuniune extraordinară a Consiliului European, iar pe 26 şi 27 iunie va avea loc un summit ordinar al Consiliului.

 

"Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate ţărilor baltice, poate Cehiei să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară", a mai spus Traian Băsescu, precizând că ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state faţă de R. Moldova şi de angajamentul acestei ţări faţă de UE."