Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord pentru a menţine numărul comisarilor europeni

comisia.jpg

Comisia Europeană

La Consiliul European de astăzi ar urma să fie anunţat un acord în privinţa componenţei Comisiei Europene de acum înainte, scrie publicaţia germană “Der Spiegel”. Statele membre ar fi ajuns deja la un acord de a încălca una dintre prevederile Tratatului de la Lisabona, ce se referă la reducerea numărului de comisari europeni. Mai exact, numărul comisarilor (27 în prezent, cât numărul statelor membre) nu numai că nu se va reduce, dar va creşte până la 28, odată cu aderarea Croaţiei.

Deşi diviziunile par imposibil de reconciliat când vine vorba de chestiuni economice, statele membre pot ajunge totuşi la consens. Şi chiar la acord în unanimitate, aşa cum se întâmplă cu numărul membrilor Executivului european. Reprezentanţii celor 27 de state au ajuns, pe tăcute, la un acord în ultimele săptămâni, pentru a ignora ceea ce e scris în Tratatul de la Lisabona.
În prezent, fiecare stat trimite un comisar pentru ceea ce ar trebui să fie “guvernul european”. Înţelegerea la care s-a ajuns recent este totuşi ca niciun stat membru să nu piardă acest privilegiu. Mai mult, o dată ce Croaţia va deveni, pe 1 iulie, cel de-al 28-lea membru, Zagrebului i se va permite de asemenea să trimită un comisar la Bruxelles pentru restul mandatului Comisiei Barroso II.

Ce scrie în Tratat?

Iar formularea “un comisar pentru fiecare stat” va fi menţinută şi după 2014, după sfârşitul mandatului actualei Comisii, au indicat diplomaţi europeni pentru “Der Spiegel”. Se va aplica aşadar şi Comisiei Europene ce va fi instalată după alegerile europarlamentare din mai 2014. Ce scria însă în Tratat? Potrivit articolului 17, paragraful 5, “de la 1 noiembrie 2014, Comisia, inclusiv preşedintele său şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă trebuie să reprezinte, ca număr, două treimi din numărul statelor membre”. Decizia de a folosi clauza care permite Consiliului European să schimbe acest număr trebuie să fie unanimă, însă până acum niciun stat nu şi-a manifestat opoziţia. Nici măcar Marea Britanie, care a tot ameninţat că părăseşte Uniunea dacă atribuţiile Bruxelles-ului nu sunt limitate, nu plănuieşte să voteze contra. Fiecare stat membru se teme că nu ar urma să fie reprezentat în Executivul european. Asta, în ciuda faptului că tratatul de Lisabona conţinea prevederea în cauză tocmai pentru a reduce birocraţia şi chiar costurile, în condiţiile în care fiecare comisar costă contribuabilii europeni, cu tot cu cheltuielile aferente, circa 1,5 milioane de euro pe an, mai scrie “Der Spiegel”.