Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Ariton, fost ministru al economiei, inculpat în dosarul "Gala Bute"

ariton.jpg

Ion Ariton, fost ministru al Economiei

Procurorii DNA l-au anunţat pe senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, că este inculpat în dosarul "Gala Bute" şi că are interdicţie să părăsească ţara. Ion Ariton este inculpat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fapte pentru care s-a cerut aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Economiei, coform Mediafax.

Senatorul PSD Ion Ariton a declarat, marți, la ieşirea de la DNA, că sponsorizările făcute de companii de stat către Federaţia Română de Box, pentru Gala Bute, au fost trecute prin consiliile de administraţie şi nu s-au făcut la cererea lui.

Ariton este acuzat de procurorii DNA că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în această cauză, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

În dosarul "Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă și Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia se află în arest la domiciliu.