Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rebelii sirieni: “Decizia UE vine prea târziu”

siria28mai.jpg

Membru al Armatei Siriene Libere, în apropiere de capitala Damasc (Foto: Diaa Al-Din/Shaam News Network/Reuters)

Opozanţii din Siria sunt nemulţumiţi de cât de lent se mişcă Occidentul, în timp ce rebeliunea pare că pierde lupte importante. După o zi întreagă de negocieri, miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra livrării de arme către Siria. Embargoul va expira la sfârşitul acestei luni. Totuşi, asta nu înseamnă că de a doua zi, blocul comunitar va începe să trimită echipament letal către rebelii sirieni.

Viaţa rebelilor în lupta cu oamenii regimului lui Bashar al Assad nu se va schimba prea curând datorită acestei decizii, care oricum este “insuficientă şi vine prea târziu”, cum au estimat reprezentanţi ai rebelilor sirieni. Cei 27 de miniştri de Externe europeni au decis “să se abţină de la a exporta amre în acest moment şi în orice caz, să aplice criterii stricte unor eventuale expoprturi viitoare de arme către Siria”, aşa cum a explicat ministrul luxemburghez, Jean Asselborn. De asemenea, sunt menţinute toate celelalte sancţiuni adoptate pe parcursul ultimilor doi ani contra Siriei. Tocmai pentru a le diminua efectele însă, Iranul a anunţat luni că a împrumutat Damascului patru miliarde de dolari şi că îi va mai da încă trei miliarde. Banii vin pentru ca regimul să poată importa produse de strictă necesitate, precum resursele energetice.

Iar contextul este unul sumbru pentru coaliţia opoziţiei siriene. În prezent, cele mai crâncene lupte se poartă în oraşul Qusseir, unde rebelii se confruntă atât cu oamenii lui Bashar al Assad, cât şi cu combatanţi Hezbollah, veniţi să ajute regimul de la Damasc. Rebelii par să piardă lupta pas cu pas. Iată de ce un purtător de cuvânt al Coaliţiei Naţionale a opoziţiei siriene estimează că decizia Uniunii nici nu prea mai contează. “E vorba, bineînţeles, de un pas pozitiv, dar ne temem că este insuficient şi că vine prea târziu”, a spus Luai Safi, la Istanbul, unde se reuneşte coaliţia.

 

Statele UE nu se grăbesc cu exportul de arme

 

Unul dintre susţinătorii ridicării embargoului armelor, William Hague, şeful diplomaţiei britanice, a precizat după reuniunea de ieri că nici măcar Marea Britanie, care a cerut prima ridicarea embargoului, nu se grăbeşte să livreze arme rebelilor. Dar acum va exista o anumită flexibilitate, în cazul în care situaţia va continuă să se deterioreze, a completat ministrul britanic. Şi mai mult ca sigur niciu stat european nu va face acest lucru cel puţin nu oficial şi nu până pe 1 august, când miniştrii europeni au promis că îşi vor reexamina poziţia. Iar până atunci vor fi cunoscute şi rezultatele conferinţei de la Geneva, ce i-ar putea aduce faţă în faţă pe oamenii lui Assad şi pe opozanţii lor.

Şefa diplomaţiei Uniunii, Catherine Ashton, a indicat că atunci când se va întâmpla, armele vor fi supuse mai multor controale, în special pentru ca Europa să se asigure că nu cad în mâinile radicalilor.

Pe de altă parte, ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a indicat că există suspiciuni tot mai puternice privind folosirea armelor chimice de către regimul sirian. În prezent, spun oficiali francezi, Parisul analizează eşantioanele aduse de jurnaliştii de la “Le Monde” din Siria. Trimişii cotidianului francez au stat două luni în Siria pentru a documenta un reportaj despre folosirea gazelor toxice ca instrument de luptă conta rebelilor.