Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria – un dosar exploziv în aşteptarea Conferinţei de pace de la Geneva

bashar.jpg

Siria, conferinta de pace Geneva

Pentru criza sirianǎ nu se profileazǎ deocamdatǎ nici o soluţie la orizont. Dimpotrivǎ ea riscǎ sǎ devinǎ şi mai complicatǎ odatǎ cu decizia Uniunii Europene de a ridica embargoul pe arme în direcţia Siriei, mai precis de a permite acordarea unui ajutor militar rebelilor. Mǎsura nu va fi aplicatǎ însǎ imediat în speranţa cǎ proiectata Conferinţǎ de la Geneva doritǎ de marile puteri va deschide calea unor negocieri.

Putem spune într-adevǎr cǎ totul se complicǎ pe zi ce trece cînd vine vorba despre Siria. Rǎzboiul, s-a extins şi în Liban, dar aprinde spiritele şi în Turcia şi în Israel. Dintr-un elan de libertate în prelungirea "primǎverii arabe", contestaţia politicǎ din Siria a devenit un rǎzboi confesional între şiiţi şi suniţi. Pe plan regional s-au format douǎ fronturi, unul constituit din Siria, Iran şi Hezbolah, altul asociind Turcia, Arabia Sauditǎ şi Qatarul care îi sprijinǎ pe rebeli. Ceea ce nu înseamnǎ cǎ rebelii nu rǎmîn profund divizaţi, dupǎ cum s-a vǎzut recent în cadrul unei reuniuni convocatǎ în Turcia. Ei nu reuşesc sǎ-şi desemneze un consiliu comun de conducere şi nici sǎ-şi definitiveze o platformǎ politicǎ comunǎ. Chiar şi numirea unor reprezentanţi comuni pentru Conferinţa de la Geneva rǎmîne o problemǎ extrem de dificilǎ. În culise se dǎ o luptǎ acerbǎ între Qatar şi Arabia Sauditǎ pentru controlul rebelilor sirieni. In plus, de cîteva zile se vorbeşte din nou despre utilizarea de arme chimice în contextul acestui rǎzboi. Doi jurnalişti de la cotidianul Le Monde s-au aflat timp de douǎ luni, în mod clandestin, în Siria şi publicǎ acum mǎrturii cutremurǎtoare despre violenţa acestui conflict. Ministrul francez de externe Laurent Fabius, extrem de activ în organizarea Conferinţei de la Geneva, declara luni urmǎtoarele în privinţa noii faze în care a intrat conflictul sirian: "Existǎ prezumţia, din ce în ce mai puternicǎ, mai evidentǎ, de utilizare la nivel local de arme chimice. Toate acestea se cer verificate şi noi o facem împreunǎ cu alţi parteneri şi ne concertǎm cu aceşti parteneri pentru consecinţele precise care vor decurge de aici."

In mod logic, dacǎ efectiv experţii vor furniza dovada cǎ regimul lui Bashar Al-Assad a recurs la arme interzise, occidentalii, poate prin intermediul Alianţei Nord Atlantice, ar avea motive sǎ intervinǎ în conflict, eventual sǎ bombardeze Damascul şi instalaţiile militare siriene.
Acest scenariu ar risca sǎ tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Rusia şi occidentali, în condiţiile în care Moscova rǎmîne aliatul Damascului. Oricum Rusia este deja într-un dezacord profund cu Israelul, cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeanǎ întrucît a prevǎzut furnizarea de rachete de tip S-300 Siriei. Israelul a avertizat, în mod voalat, cǎ va reacţiona în caz de concretizare a acestui proiect. Ruşii, de partea lor, spun cǎ respectivul contract, prin care guvernul sirian a achiziţionat aceste rachete considerate defensive, a fost semnat acum cîţiva ani, deci înainte de izbucnirea rǎzboiului. De reţinut cǎ eventuale raiduri aeriene occidentale asupra Siriei ar deveni extrem de riscante sau chiar imposibile dacǎ sistemul de rachete defensive rusesc va deveni operaţional în Siria.
Este evident astǎzi cǎ asistǎm la o extindere a conflictului sirian dincolo de graniţele sale şi la o internaţionalizare a sa. Ceea ce a recunoscut de altfel şi ministrul de externe francez Laurent Fabius vorbind despre urgenţele legate de acest dosar. "Trebuie sǎ oprim extinderea conflictului în regiunile vecine, pentru cǎ aceasta este ameninţarea. Astǎzi acest conflict este îngrozitor, dar ameninţǎ sǎ devinǎ un conflict internaţional, este deja un conflict internaţional."

Nu întîmplǎtor Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite examineazǎ un proiect de rezoluţie prin care este condamnatǎ intervenţia combatanţilor strǎini la Qousseir, oraş unde trupele Damascului au lansat o puternicǎ ofensivǎ pentru a-l relua de sub controlul rebelilor.
Putem spune, pentru a rezuma, cǎ în aşteptarea Conferinţei de pace de la Geneva dosarul sirian este mai exploziv decît oricînd. Un semn cǎ tensiunea creşte în regiune este şi faptul cǎ Israelul a organizat un exerciţiu destinat sǎ pregǎteascǎ populaţia pentru o eventualǎ "ploaie de rachete" provenind dinspre Iran, mişcarea Hamas şi Hezbolah. Dupǎ estimǎrile autoritǎţilor de la Ierusalim, duşmanii din imediata proximitate a Israelului ar dispune de cel puţin 200 000 de rachete şi mortiere capabile sǎ atingǎ populaţia israelianǎ