Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul european al lui Sarkozy, un vis sau un coşmar?

sarko.jpg

Proiectul european al lui Sarkoyz, un vis sau un coşmar?

Doi ani după înfrângerea sa la prezidenţiale şi probabil sub presiunea taberei sale politice, partidul conservator UMP, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkzoy a decis să intervină în campania electorală pentru europarlamentarele de duminică. Într-un amplu editorial publicată joi de revista săptămânală Le Point – primul său text politic de doi ani încoace – fostul şef de stat pledează pentru o renovare în profunzime a Uniunii europene şi schiţează un soi de Europă cu mai multe viteze. În particular el îşi doreşte « o mare zonă economică franco-germană coerentă şi stabilă în inima zonei euro ». Sarkozy atacă însă înainte de toate politica de imigraţie a Uniunii Europene.

 De multă vreme Nicolas Sarkozy dorea să se facă din nou auzit. După textul publicat în Le Figaro acum două luni, în care nu evoca însă decât necazurile sale judiciare, iată-l deci pe fostul preşedinte revenit de această dată cu un text pur politic. Cu trei zile înaintea alegerilor europene, fostul preşedinte conservator a decis să scrie un lung text în paginile revistei Le Point. Cu riscul de a alimenta dezbaterea privind revenirea sa în politică dar şi cu riscul de a-şi tulbura amicii eurofili.

« A dori distrugerea Europei este a pune în pericol pacea pe acest continent » scrie în preambulul său foarte pro-european Nicolas Sarkoy. O poziţie tradiţională am putea spune pentru orice preşedinte francez din a 5-a Republică, adică de la generalul de Gaulle încoace. În tribuna sa, fostul şef de stat mai subliniază importanţa relaţiei franco-germane şi pledează pentru « corectarea derivelor Europei ». Printre acestea, « regulile prea birocratice ale Uniunii europene care protejează derivele ideologice ale guvernanţilor noştri ». Ex-liderul de la Elysée îşi doreşte şi « o mare zonă economică franco-germană coerentă şi stabilă în inima zonei euro ». Pe de altà parte, Sarkozy deplânge în editorialul din Le Point « absenţa de leadership care pune Europa în pericol », o aluzie clară la adresa succesorului său, socialistul François Hollande.

În privinţa imigraţiei, fostul preşedinte francez lasă deoparte orice euro-optimism şi se arată extrem de critic. Nicolas Sarkozy estimează că « Schengen 1 este un eşec fără drept de apel ». Acordul de liberă circulaţie trebuie deci să fie suspendat deîndată şi înlocuit cu un « Schengen 2 » la care ţările nu vor putea adera decât după ce vor fi adoptat o aceaşi politică de imigraţie. « Numai aşa vom putea pune capăt deturnării de procedură care astăzi permite unui străin să intre în spaţiul Schengen şi să-şi aleagă ţara în care prestaţile sociale sunt cele mai generoase. Nu ne-am dorit niciodată ca în Europa să fie organizat un dumping social şi migratoriu în detrimentul aproape sistematic al francezilor » mai scrie Sarkozy. Analiştii văd în acest atac virulent – care se aseamănă pe alocuri cu tonul din timpul campaniei pentru prezidenţialele din 2012 - un semn în direcţia aripii cea mai radicală a partidului consevator UMP.

Un semn cu ochiul pare că le face Sarkozy şi euroscepticilor când propune o adevărată dezmembrare a Uniunii europene sub forma ei actuală. « Suntem în pragul ridicolului şi condamnaţi la neputinţă. Trebuie suprimate cel puţin jumătate din actualele competenţe comunitare care trebuie mâine să le revină statelor naţionale » spune Nicolas Sarkozy. El nu prevede decât circa zece politici prioritare pentru care ar fi competente autorităţile de la Bruxelles : industria, agricultura, concurenţa, energia, cercetarea, samd.

 « Denunţând acordurile de la Schengen şi punând în cauză prerogativele Europei celor 28 ca şi cele ale Comisiei europene, Nicolas Sarkozy preconizează aşadar un viraj radical în istoria construcţiei europene, un recul inedit în Europa comunitară » notează analiştii de la Huffington Post. Influentul cotidian de searà Le Monde constată de partea sa că pentru a contra Bruxelles-lul, « Sarkozy propune o Europă franco-germană ». Cel mai virulent atac contra textului lui Sarkozy vine însă de la Libération. Corespondentul ziarului la Bruxelles, Jean Quatremer, se întreabă încă din titlu dacă fostul preşedinte conservator propune « un vis sau un coşmar european ». Urmează o desfintare punct cu punct a ideeilor lui Sarkozy şi totul se încheie aşa : « Proiectul european al lui Sarkozy se poate rezuma în câteva cuvinte : o Europă a celor puternici, o Europă divizată, o Europă nedemocratică, o Europă fortăreaţă. Ce partener ar vrea sà împartă cu Franţa acest « vis » ? ». Le Figaro, cotidian conservator, apropiat deci lui Sarkozy, constată că acesta din urmă « demonstrează din nou că este mai departe eficient pentru a electriza presa. De aceastà dată însă el a fost nevoit să scoată artileria grea ca să inoveze » mai scrie ziarul remarcând în treacăt că fostul preşedinte nu cheamă nicio clipă francezii să voteze cu partidul UMP şi nici nu citează afacerile delicate în care sunt împotmoliţi liderii acestei mişcări.

 Responsabilii opoziţiei conservatoare, adică colegii din UMP ai lui Sarkozy, sunt cei care au fost prinşi oarecum pe picior greşit întrucât tabăra lor este divizată în privinţa construţiei europene. Astfel fostul premier al lui Sarkozy, François Fillon, se opune ideeii de a suspenda Schengen. Un alt ex-premier, Jean-Pierre Raffarin, apreciază faptul că aşa cum se întâmplă în orice democraţie, Sarkozy – ca şi alţi predecesori de-ai lui – ia poziţie înaintea unui moment electoral important .

Jean-François Copé, şeful partidului conservator UMP din opoziţie, a evocat textul lui Sarkozy de la tribuna ultimului miting electoral înainte de alegerile de duminică.

Copé reaminteşte aşadar că Sarkozy, încă de când era şef al statului cerea un pilotaj politic al spaţiului Schengen în timp ce succeosrul său François Hollande s-a împotmolit în afacerea Leonarda, dupà numele unei kosovare de origină romă expulzată din Franţa.

Din tabăra socialiştilor francezi, Pierre Moscovici, fost ministru al finanţelor şi ex-europarlamentar, e de părere că « a suspenda Schengen ar fi o aberaţie absolută ». Premierul Manuel Valls, aflat la miting la Barcelona, a comentat şi el tribuna lui Nicolas Sarkozy . Primul ministru al Franţei îi recunoaşte dreptul lui Sarkozy ca să se exprime dar Manuel Valls spune că tocmai politica conservatoare instaurată de fostul preşedinte francez şi amicii săi trebuie schimbată duminică.

În fine, Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, partidul extremei drepte franceze dat mare învingător la alegerile de duminică, compară editorialul lui Sarkozy cu « o comedie cu repetiţie ». În opinia doamnei Le Pen « Sarkozy minte încontinuu ».