Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: Ameninţări din partea Rusiei înainte de alegeri

gherasimov.jpg

Şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov

Mai sunt mai puţin de două zile până va începe scrutinul prezidenţial  din Ucraina. Cel mai probabil, în unele zone, oamenii nu vor putea vota, iar dacă guvernul de la Kiev va încerca să preia controlul, se va confrunta cu violenţe. Aşa s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi, când 17 soldaţi ucraineni au fost ucişi. Potrivit mai multor surse însă, chiar aviaţia ucraineană ar fi tras, din greşeală, asupra camarazilor lor din infanterie. Între timp, ca un ultim avertisment la nivel politic, preşedintele Vladimir Putin a cerut Occidentului să nu se amestece în alegerile din Ucraina. O altă ameninţare a venit la nivel militar din partea şefului de stat major rus.

Tragedia de la Volnovaha nu ar fi neapărat din vina separatiştilor. Chiar dacă preşedintele Turcinov şi Ministerul Apărării susţin că trupele au fost atacate de rebelii dotaţi cu armament greu, potrivit unor ofiţeri ucraineni citaţi de BBC, nu au fost separatiştii. În atacul de miercuri spre joi, 17 militari au murit şi peste 30 au fost răniţi.

Potrivit agenţiei Unian, tragedia s-a întâmplat pentru că aviaţia ucraineană a bombardat din greşeală punctul de control al batalionului Dnepr de lângă Volnovaha. Într-o înregistrare video se vede cum soldații fug care încotro să se salveze, iar comandantul lor încearcă să ia legătură cu statul major și cere „o coordonare a acțiunilor între trupele terestre și aviație”, mai relatează Unian.

Kievul a intensificat operaţiunea aşa-numit antiteroristă din estul ţării, pe măsură ce se apropie alegerile. Scrutinul e extrem de important pentru că el ar urma să dea legitimitate noii puteri de la Kiev. Şi, din acelaşi motiv, Rusia încearcă să-l împiedice.

Tot astăzi, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut apel la comunitatea internațională să renunțe la „logica arhaică, jocurile geopolitice cu sumă nulă și la amestecul în afacerile altor state, provocând revoluții colorate, în vederea menținerii stabilității și securității”. Occidentul, inclusiv prin vocea vicepreşedintelui SUA Joe Biden, la Bucureşti, a ameninţat Rusia cu sancţiuni extinse şi dureroase dacă se amestecă în alegerile din Ucraina.
Moscova, deşi teoretic a început retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina, azi a avertizat că va răspunde prezenţei militare sporite a NATO de lângă graniţele sale, adică statele baltice, Polonia şi România. România a fost pomenită în avertisment de şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov. „Trebuie să luăm măsuri de retorsiune”, a mai spus generalul, fără a da detalii despre ce măsuri ar fi vorba.