Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea lui Mister X

Conservatorii europeni îl vor pe Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene și roagă șefii de state și guverne să îi dea acestuia un mandat clar de formare a unui nou Executiv. Aceștia din urmă lasă însă jocul deschis, mai ales în contextul în care unii lideri naționali se opun deschis luxemburghezului. Care ar fi alternativele la bursa zvonurilor?

Christine Lagarde: După rezultatul spectaculos al Frontului Național în Franța, desemnarea unei franțuzoaice la șefia Comisiei ar fi un semnal puternic. Actualul director al FMI are experiența necesară pentru a conduce Executivul comunitar și ar fi și o șansă de întărire a axei franco-germane prin relația foarte bună pe care o are cu ministrul german de finanțe. Dezavantajul ei e că este membru al UMP, partidul conservator al Franței, ceea ce o face greu de ales pentru președintele socialist Francois Hollande.

Donald Tusk: Premierul polonez a mai fost discutat ca alternativă la Juncker. E pragmatic, are relații bune cu țările occidentale și ar fi și un semnal puternic pentru statele din estul Uniunii. Problema sa e că, în Polonia, partidul său, probabil, s-ar destrăma fără Tusk la conducere.

Enda Kenny: Primul ministru irlandez și-a condus bine țara prin criza economică și financiară. Kenny are relații bune cu Angela Merkel, dar și cu David Cameron și ar putea fi susținut și de țările sudice, afectate și ele grav de criza euro.

Jyrki Katainen: Finlandezul a anunțat deja că în iunie se va retrage de la șefia Guvernului și că vrea să ocupe un post de comisar sau o altă funcție europeană importantă în afara Comisiei. Este membru al PPE și are o vastă rețea de relații în această familie conservatoare europeană.

Valdis Dombrovskis: Letonul a vrut deja să fie candidat al PPE pentru președinția Comisiei, dar și-a retras candidatura. Dombrovskis a dovedit deja că este un manager bun în ciuda faptului că a trebuit să demisioneze din funcția de prim ministru în 2013 din cauza prăbușirii unui supermarket soldată cu multe victime. A fost și ministru de finanțe, și-a dus țara în zona Euro și a fost și europarlamentar.

Guy Verhofstadt: Candidatul liberalilor europeni are vastă experiență și e văzut drept un om al consensului. Să nu uităm că a fost premier în Belgia timp de 9 ani, o țară divizată profund. Dezavantajul său este însă tocmai apartenența liberală și scorul ALDE la europarlamentare.

Din când în când mai sunt vehiculați italianul Enrico Letta (fost premier) și daneza Helle Thoring-Schmidt (actual premier), ambii socialiști. Dar desemnarea lor ar fi lipsită de sens în condițiile în care există deja un Martin Schulz în tabăra de stânga. 

(Sursa: Spiegel)