Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Estul Ucrainei, invadat de combatanţi ceceni

donetk.jpg

Proruşi în clădirea administraţiei regionale de la Doneţk

În estul Ucrainei, nimic nu pare să poată opri luptele dintre insurgenţi şi forţele guvernamentale. Autorităţile de la Kiev au anunţat că 12 oameni, inclusiv un general, au murit după ce rebelii au doborât un elicopter militar în estul ţării. Din acest motiv, noul preşedinte, Petro Poroșenko, a cerut pedepsirea separatiștilor proruși din estul țării. Un alt motiv de îngrijorare este că, deşi trupele militare convenţionale s-au retras de la graniţa cu Ucraina, în estul ţării sunt trimişi tot mai mulţi agitatori ceceni, antrenaţi în Rusia, după cum acuză Departamentul de Stat american.

Militarii ucraineni au "curăţat complet" sudul Ucrainei şi o parte din estul ţării de insurgenţii proruşi, a anunţat ministrul Apărării de la Kiev. Anunţul e poate unul nerealist, în condiţiile în care mai mult de 20 de militari ucraineni au murit de la lansarea operaţiunii antiteroriste pe 13 aprilie. Iar violenţele continuă.

Mai mult, deşi Rusia a început să-şi retragă militarii mobilizaţi la graniţa cu Ucraina, secretarul de stat american John Kerry avertizează că în estul ţării continuă să sosească tot mai mulţi combatanţi ceceni proruşi. E vorba de militanţi antrenaţi în Rusia, iar scopul lor este să inflameze situaţia, a acuzat John Kerry. Deşi preşedintele cecen Ramzan Kadîrov dezminte că ar fi trimis militari în Ucraina, presa de la Kiev relata despre prezenţa acestor combatanţi la Doneţk.

Această regiune din estul Ucrainei a devenit o gaură neagră şi pentru observatorii OSCE. Organizaţia a pierdut de mai multe zile legătura cu patru din membrii săi. Şi deşi ieri primarul autoproclamat din Slaviansk spunea că observatorii OSCE sunt în custodia oamenilor săi şi că vor fi eliberaţi curând, astăzi prmierul prorus din Doneţk insistă că nu deţine informaţii despre cei dispăruţi. Înainte de asta, un grup de şapte alţi observatori OSCE a fost deţinut de proruşi la Slaviansk timp de opt zile. Au fost eliberaţi pe 3 mai.