Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Ponta vrea să dezgheţe relaţiile cu Berlinul

ponta.jpg

Premierul Ponta vrea să dezgheţe relaţiile cu Berlinul

Vizită în context dificil. Premierul Victor Ponta este astăzi şi mâine în Germania, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, dar şi cu alţi oficiali germani. Potrivit premierului, discuţiile cu Merkel vor include teme economice, dar şi teme europene şi regionale şi probleme legate de politica internă românească. Deplasarea are însă loc într-un context destul de tensionat, după ce, chiar vineri, ministrul german de Interne a promis să expulzeze „imigranţii sărăciei”, în special românii şi bulgarii.

Înainte de a pleca spre Berlin, unde se duce la invitaţia Angelei Merkel, Victor Ponta şi-a prefaţat vizita cu mai multe interviuri pentru presa germană. Criza politică din România de anul trecut a „îngheţat” în bună parte relaţiile din Germania şi România, iar acum „vrem un nou început”, declară premierul român pentru Deutsche Presse Agentur şi Deutsche Welle. Ponta explică şi că România vrea să îşi construiască poziţia în ceea ce priveşte viitorul Europei împreună cu Berlinul. El a indicat şi că temele economice vor ţine capul de afiş al discuţiilor cu Angela Merkel şi că se va întâlni apoi în capitala germană cu investitori importanţi interesaţi să vină în România. Nu a precizat care ar fi aceştia. Abia după această parte economică, vin relaţiile politice la nivel european şi regional, indică şeful guvernului român.

Tema imigranţilor nu este însă nici ea uitată, mai ales că vinerea trecută, Hans Peter Friedrich, ministrul de Interne german, a promis să îi împiedice pe imigranţii sărăciei din România şi Bulgaria să mai abuzeze de beneficiile sociale. Printre măsuri – expulzarea şi interdicţia de revenire pentru o perioadă. Ce spune Victor Ponta? În acelaşi interviu pentru DPA, el insistă că dezbaterea asupra imigranţilor români este influenţată de alegerile legislative din această toamnă din Germania. În plus, spune premierul român, „studiile independente arată că majoritatea românilor care trăiesc în Germania muncesc şi plătesc impozite acolo”. Iar dacă Berlinul vrea să înăsprească legile referitoare la imigranţi, „e foarte corect, dar să le aplice tuturor europenilor, nu doar românilor”, cere Victor Ponta.

Întrebat de jurnaliştii de la DPA în privinţa luptei politice din vara anului trecut, Ponta a explicat că atât el, cât şi preşedintele Băsescu au avut de pierdut, dar că din decembrie 2012 lucrează împreună cu Traian Băsescu.

Înainte de a se vedea cu Angela Merkel, Ponta va avea o întâlnire cu copreşedintele Deutsche Bank, apoi va participa la o conferinţă despre cooperarea economică româno-germană. Potrivit programului oficial, după întrevederea cu Merkel, Ponta se va vedea la Stuttgart cu oficiali ai companiei Daimler, care, de curând, a anunţat o investiţie de peste 300 milioane de euro în România. În fine, tot la Stuttgart, Victor Ponta se va întâlni cu premierul landului Baden-Wurttemberg.

În marja vizitei lui Victor Ponta, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, care îl însoţeşte, va avea discuţii cu şeful diplomaţiei germane în special în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, potrivit Ministerului de Externe.