Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Şedinţă a Guvernului, legată de abdicarea regelui

Guvernul spaniol se reunește marți la amiază în ședință extraordinară, pentru a lua act de abdicarea regelui Juan Carlos. Pentru ca renunțarea la tron să fie posibilă, e nevoie și de un amendament la Constituție. În acest timp, la Madrid, mii de spanioli manifestau în stradă împotriva monarhiei.

Popularitatea monarhiei spaniole s-a erodat destul de mult în ultima vreme, mai ales după implicarea unor membri ai familiei regale în scandaluri de corupție. Un recent sondaj de opinie arăta că doar jumătate dintre spanioli mai sprijină această formă de guvernare.

Astfel că mii de madrileni au ieșit în stradă, la apelul mai multor partide politice și organizații de stânga sau ecologiste. Ei cer organizarea unui referendum privind instituirea republicii, după anunţul referitor la abdicarea regelui Spaniei, Juan Carlos.

”Spania va fi mâine o republică!”, scandau manifestanţii, adunaţi în apropierea staţiei de metrou Puerta del Sol, la Madrid.

De asemenea, ei fluturau pancarte pe care scria: ”Nu vrem rege, vrem referendum”, ”Cei din dinastia Bourbon să vină la alegeri” şi steaguri ale celei de-A doua Republici spaniole, proclamată în 1931 şi desfiinţată de trupele franchiste în timpul Războiului Civil.

Inițiatorii protestelor se așteaptă ca mitinguri similare să aibă loc în alte aproximativ 40 de oraşe din Spania.

Temându-se de creşterea numărului de manifestanţi, poliţia a blocat accesul către Palatul Regal, situat la o distanţă de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol.

Premierul Mariano Rajoy a anunţat luni că regele Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe.

Ulterior, într-un mesaj televizat, Juan Carlos a confirmat că abdică în favoarea fiului lui, prinţul Felipe, pentru a impulsiona ”reînnoirea” monarhiei.

Vorbind despre setea ”din noi pentru un elan de reînnoire, de depăşire, de corectare a greşelilor”, el a declarat că fiul său ”are maturitatea, pregătirea şi simţul responsabilităţii necesare pentru a prelua cu toate garanţiile conducerea statului şi pentru a deschide o nouă etapă de speranţă în care vor fi aliate experienţa dobândită şi entuziasmul unei noi generaţii”.

Regele Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

Cum devine rege Felipe de Asturias?

Constituția Spaniei cuprinde în titlul II (despre Coroană) un articol în care se face referire la abdicarea șefului statului și renunțarea la drepturile de succesiune din partea moștenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede că ”abdicările și renunțările la tron sau orice altă îndoială de fapt sau de drept care apar în ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organică”.

Odată ce va fi aprobată, legea organică va fi dezbătută și ulterior adoptată în cele două camere ale parlamentului, pe rând, în Congresul Deputaților și la Senat. În cele două camere va fi nevoie ca legea să fie adoptată cu majoritate absolută.

Mai mult de 300 de deputați, adică peste 86% din parlamentarii spanioli, ar urma să voteze favorabil, ei făcând parte din partidele cu reprezentare majoritară în legislativ — Partidul Popular și Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol — care sprijină monarhia.

În funcție de calendarul formalităților parlamentare, stabilit de grupurile politice din legislativ, Prințul Felipe de Asturias ar putea să fie proclamat rege al Spaniei chiar înainte de sfârșitul acestei luni.

Potrivit Constituției, prințul moștenitor se transformă automat în noul monarh, imediat ce devine efectivă abdicarea. Ulterior, el trebuie însă să fie proclamat rege și în fața camerelor reunite ale legislativului spaniol și să depună jurământul în fața acestora.

Articolul 61.1. al Constituției stabilește că, ”odată proclamat în fața camerelor reunite, regele va depune jurământul de a-și îndeplini cu fidelitate sarcinile, să apere Constituția și legile ei și să asigure respectarea drepturilor cetățenilor și ale Comunităților autonome” spaniole.