Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


#occupygezi: Erdogan dă înapoi

Guvernul turc va respecta decizia unui tribunal care a suspendat autorizațiile pentru demolarea Parcului Gezi. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, partidul de guvernământ), Huseyin Celik. Acesta a făcut precizarea după întâlnirea premierului Erdogan cu o delegație formată din 16 persoane, reprezentanți ai mișcării de protest din Istanbul.

Delegația care s-a deplasat la Ankara a cuprins opt membri ai Platformei Taksim Solidarity și opt artisti turci care au susținut deschis demonstrațiile.

Celik a adăugat că, în cazul unui eșec la Curtea de Apel, parcul va fi menținut. Dacă instanța va decide că autorizațiile sunt în regulă, atunci Cabinetul ar dori să organizeze un referendum cu privire la soarta Parcului Gezi.

"Turcia este un stat de drept. E imposibil ca Executivul să comită o ilegalitate. Există o hotărâre în justiție, iar Guvernul o va respecta", a spus AKP.

Reprezentanții Taksim Solidarity s-au arătat multumiți de promisiunea Guvernului și vor reacționa "pozitiv" la această "atitudine pozitivă".

Huseyin Celik a mai spus că problema utilizării disproporționate a forței împotriva manifestanților a fost și ea discutată la reuniunea de la Ankara. "Ei au cerut sensibilitate în această chestiune. Dacă se va constata că vreun ofițer a comis vreo ilegalitate acesta va fi pedepsit conform legii", a mai spus Celik.

El a reiterat apelul Guvernului de la Ankara către protestatari, îndemnându-i din nou să părăsească Parcul Gezi. "Mergeți acasă în paturile voastre calde", le-a transmis Celik.

Reprezentanții protestatarilor au anunțat că în această după-amiază va fi organizată o adunare în parc pentru comemorarea celor care și-au pierdut viața în confruntările violente din Istanbul și că decizia finală cu privire la oprirea sau continuarea protestelor le aparține oamenilor. "Oamenii vor lua decizia de a continua sau nu în același mod democratic în care au reacționat și după violențele poliției", a declarat Eyup Muhcu, din partea protestatarilor.

Actorul principal din serialul Suleyman Magnificul, Halit Ergenc, le-a spus jurnaliștilor de la Ankara că premierul Erdogan a ascultat cu atenție propunerile și îngrijorările societății civile și că i-a asigurat că nu vor fi luate măsuri incompatibile cu decizia instanței.

O coproductie Laurentiu Diaconu-Colintineanu (RFI Romania), si Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media). Sursa: Hürryiet, Çan Dündar