Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, vicepreședinte al Adunării Generale a ONU

România va asigura funcția de vicepreşedinte al Adunării Generale a ONU la cea de a 68-a sesiune, ce va avea loc în septembrie. MAE anunță că România a primit această funcție în cadrul unei reuniuni plenare a Organizaţiei Naţiunilor Unite ce a avut loc vineri la New York.

"România a fost aleasă, pe 14 iunie 2013, în cadrul unei reuniuni plenare a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, prin Reprezentantul Permanent al său la ONU, ambasador Simona Miculescu, în postul de vicepreşedinte al Adunării Generale pentru cea de-a 68-a sesiune, care va avea loc în luna septembrie 2013. Evenimentul reprezintă un moment de referinţă la nivel internaţional, oferind României un important capital de imagine şi oportunitatea de a orienta discuţiile în cel mai înalt for al diplomaţiei multilaterale", se arată într-un comunicat MAE remis agenţiei Mediafax.

Conform sursei citate, principalele teme de pe agenda de lucru a noii sesiuni a Adunării Generale se vor concentra pe implementarea unui set de măsuri prin care se va articula legătura dintre umanitate şi mediul înconjurător, o agendă fundamentată pe dezvoltarea continuă şi durabilă, pe transformarea globală pentru toţi şi pe responsabilitatea comună, dar diferenţiată.

Tema sesiunii 68 a Adunării Generale va fi "Agenda de dezvoltare post - 2015: definirea cadrului de acţiune".

Preşedintele Adunării Generale, împreună cu cei 21 vicepreşedinţi sunt aleşi de statele membre ale Adunării Generale şi îşi exercită mandatul până la încheierea sesiunii pentru care au fost aleşi. Vicepreşedinţii sunt desemnaţi conform unei scheme prestabilite, pe baza distribuţiei regionale, potrivit căreia Grupului est-european îi revine o poziţie. România va deţine această funcţie până în luna septembrie 2014 şi, din această poziţie, va asista pe Preşedintele Adunării Generale în prezidarea reuniunilor, orientarea discuţiilor şi formularea unei părţi a agendei Adunării Generale.