Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama vrea să spargă gheaţa la Berlin

obama-vrea-sa-sparga-gheata-berlin.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Wolfgang Rattay)

Barack Obama a ajuns marţi seară la Berlin, în prima sa vizită în Germania ca preşedinte al Statelor Unite. Chiar dacă vizita sa la Berlin e oarecum umbrită de scandalul declanşat de spionarea giganţilor internetului de către NSA, chestiuni mai importante vor fi aduse în prim-plan. Una este acordul de liber schimb UE-SUA.

Chiar dacă Angela Merkel va aduce în discuţie programul Prism şi va cere asigurări că germanii nu sunt spionaţi, cancelarul nu vrea totuşi să strice acest bun exerciţiu de imagine pentru partidul său înainte de alegerile din toamnă, comentează “Der Spiegel”. Contextul îi este favorabil: chiar dacă germanii şi-au mai pierdut entuziasmul faţă de momentul 2008, când Barack Obama a venit la Berlin în calitate de candidat la prezidenţiale, 60% dintre ei încă sprijină politicile preşedintelui american.

Într-un Berlin extrem de securizat, Obama le va ţine berlinezilor un discurs la exact 50 de ani de când John F. Kennedy rostea atât de des amintitele cuvinte: “Ich bin ein Berliner”. Obama va încerca să dea o simbolistică proprie vizitei sale şi va fi primul preşedinte care îşi va ţine discursul în fosta parte de Est a Berlinului. Mergând pe aceeaşi idee, de ştergere a rănilor Războiului Rece, în discursul din faţa porţii Branderburg, din Pariser Platz, Obama va propune reducerea cu o treime a arsenalului nuclear şi rusesc.

 

Acordul de liber schimb

 

Însă cea mai importantă componentă a discuţiilor cu Merkel va fi cea economică, mai exact acordul pentru crearea unei zone de liber schimb între Statele Unite şi Uniunea Europeană. Ieri, s-a stabilit deja că negocierile dintre americani şi europeni vor începe în luna iulie. Deşi în trecut era sceptic, liderul de la Casa Albă a semnalat recent că a luat această decizie prin numirea ca Reprezentant american pentru Comerţ a lui Michael Froman, un adept al acordului cu Europa.

Această zonă de liber schimb, cu taxe extrem de reduse şi regulamente mai laxe, va aduce beneficii enorme Americii şi Europei. Acordul ar putea dubla exporturile Germaniei către Statele Unite şi ar genera 181.000 de noi locuri de muncă în Germania şi o creştere a PIB-ului pe cap de locuitor cu 4,68% în această ţară. Calculele rezultă din studiul publicat în această săptămână de Fundaţia Bertelsmann şi Centrul pentru Studii Economice din Munchen. Potrivit aceluiaşi studiu citat de “Der Spiegel”, cele mai mari beneficiare ale acordului de liber schimb, dacă acesta va intra în vigoare, vor fi Statele Unite şi Marea Britanie. PIB-ul pe cap de locuitor va creşte pe termen lung cu 13,4% în America şi cu 9.7% în Regatul Unit datorită acordului. În ceea ce priveşte locurile de muncă ce ar fi create, ar fi un milion în Statele Unite şi 400.00 în Marea Britanie. Beneficiile vor fi însă resimţite în întreaga Europă, inclusiv în România, unde, potrivit studiului, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ar creşte cu 4,6%. Totuşi, alte zone ale lumii precum Japonia, Mexic sau Israel ar avea de pierdut din cauza aceluiaşi acord.