Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bagdad, următoarea țintă a teroriștilor SIIL

irak_atacuri_teroristi_in_mosul_sursa_reuters_stringer.jpg

Vehicul incendiat și abandonat în orașul Mosul, ocupat de teroriști

Teroriștii care au preluat controlul asupra mai multor regiuni din Irak amenință să atace capitala țării, Bagdad, zguduită deja de o serie de atentate. Între timp, SUA anunță că sunt gata să intervină militar. La rândul său, Turcia amenință că va riposta "foarte dur" în cazul în care vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul vor fi puse în pericol.

Luptele armate între teroriști și forțele guvernamentale iau amploare în Irak. Aici, membrii grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul țării, ocupând mai multe localități importante, printre care și al doilea oraș ca mărime al țării, Mosul.

Acest avans al combatanţilor din cadrul organizaţiei Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în faţa forţelor guvernamentale în derută şi a unei puteri şiite neputincioase, a determinat aproximativ jumătate de milion de locuitori să fugă.

Jihadiştii amenință că nu își vor opri atacurile și îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către capitală, relatează AFP.

Într-o înregistrare dată publicității, miercuri, purtătorului de cuvânt al grupării le-a transmis insurgenților înarmați să meargă la Bagdad şi l-a criticat totodată pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru "incompetenţă".

Capitala, ținta mai multor atentate

O serie de atentate au zguduit, miercuri, capitala Irakului. Cel puţin 37 persoane au murit, iar sute au fost rănite în urma mai multor explozii ce au avut loc la Bagdad, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

Atacuri teroriste s-au produs şi în oraşele Kerbala şi Basra, în contextul în care insurgenţii ocupă provinciile Ninive şi Tikrit.

SUA, gata să intervină

În acest context, Statele Unite anunță că sunt pregătite să ofere asistenţă militară Irakului, conform unui comunicat al Departamentului de Stat american.

"Washingtonul promite să colaboreze cu Guvernul irakian şi cu liderii regionali irakieni pentru a oferi o ripostă unitară la agresiunea organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Organizaţia Stat Islamic în Irak şi Levant este una dintre cele mai periculoase grupări teroriste din lume", a declarat la rândul său ambasadorul SUA la Bagdad, Stuart Jones.

Irakul a declarat oficial Statelor Unite că este deschis ideii unor atacuri aeriene americane pentru a stăvili ofensiva jihadistă, a afirmat miercuri pentru AFP un oficial american, confirmând o informaţie apărută în Wall Street Journal, notează Mediafax.

Administraţia preşedintelui Obama are în vedere mai multe opţiuni pentru a ajuta Bagdadul, eventual prin intermediul unor atacuri efectuate cu avioane fără pilot, potrivit accestui oficial care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Turcia amenință cu o ripostă dură

Turcia va riposta "foarte dur" în cazul în care vieţile celor 48 de ostatici turci de la Mosul vor fi puse în pericol, avertizează Ministerul de Externe de la Ankara, citat de AFP.

"Toate părţile trebuie să ştie că, dacă le vor face şi cel mai mic rău cetăţenilor noştri, vom lansa represalii severe", precizează Ministerul turc de Externe.

Patruzeci şi opt de persoane sunt sechestrate de insurgenţi islamişti în consulatul Turciei din oraşul irakian Mosul, anunţă un oficial turc.

Potrivit oficialul turc, cei 48 de ostatici sunt cetăţeni turci, printre aceştia figurând consulul Turciei, copiii acestuia şi agenţi ai serviciilor speciale.