Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FBI va avea un nou director din toamnă

fbi-va-avea-un-nou-director-toamna.jpg

Noul director al FBI, Jim Comey

Republicanul Jim Comey va prelua funcţia de director al FBI, după nominalizarea pe care urmează să o facă vineri preşedintele Barack Obama. El ar urma să îl înlocuiască pe Robert Mueller, care conduce poliţia federală de pe 11 septembrie 2001.

În vârstă de 52 de ani, Jim Comey predă în prezent Drept în probleme de securitate naţională, la Univesitatea Columbia din New York. El ar putea deveni al şaptelea director al Biroului Federal de Investigaţii, dacă va fi confirmat în funcţie de către Senatul american.

Numit în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 în funcţia de adjunct al secretarului Justiţiei, în mandatul lui George W. Bush, Jim Comey a ocupat funcţii de procuror federal timp de 15 ani, la New York.

Casa Albă îl caracterizează, într-un comunicat, drept un specialist în domeniul securităţii naţionale, care a dat dovadă timp de 20 de ani de "constanţă, integritate şi principii de nezdruncinat, apărând totodată securitatea şi valorile".

Comey este cel care în 2004, pe vremea când ocupa funcţia de secretar interimar al Justiţiei, a refuzat să dea aprobarea Departamentului Justiţiei pentru programul de ascultări al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

El s-a retras ulterior în sectorul privat, în industria apărării şi finanţe, "ceea ce îi oferă o abilitate unică şi o mare înţelegere a ameninţărilor pe care infractorii şi teroriştii o reprezintă pentru securitatea noastră fizică, dar şi economică", se arată în comunicatul Casei Albe.