Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Prietenii" Siriei, pentru înarmarea rebelilor

12162.jpg

"Prietenii" Siriei, pentru înarmarea rebelilor

Membrii grupului Prietenii Siriei, reuniţi la Doha, îndeamnă Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah să nu se mai implice în conflictul din Siria. Ministrul de Externe al Quatarului, şeicul Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, a declarat că înarmarea rebelilor sirieni ar putea fi singura modalitate de a ajunge la pace.

Franţa a oferit opoziţiei siriene echipamente pentru protejarea faţă de atacurile cu gaz sarin, a anunţat, la Doha, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. "Franţa a trimis echipamente anti-gaz sarin care pot proteja aproximativ 1.000 de persoane", a declarat şeful diplomaţiei franceze în cursul reuniunii grupului Prietenii Siriei, care se desfăşoară la Doha.

La reuniunea grupului Prietenii Siriei participă reprezentanţii Franţei, Marii Britanii, Statelor Unite, Germaniei, Italiei, Iordaniei, Arabiei Saudite, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite, Turciei şi Egiptului.

Anterior, ministrul britanic de Externe a anunţat că ţara sa nu a luat decizia înarmării insurgenţilor sirieni.

"În privinţa chestiunii oferirii unui ajutor letal opoziţiei siriene, poziţia rămâne aceeaşi: nu am luat o astfel de decizie", a declarat Hague.

Londra s-a declarat favorabilă ideii furnizării de arme insurgenţilor sirieni, dar Hague a explicat că această chestiune trebuie discutată în prealabil în Parlament.

Numărul de soldaţi americani prezenţi în Iordania, ţară frontalieră cu Siria, a crescut de la 250 la 1.000 de persoane, a declarat vineri un responsabil american al apărării, relatează AFP.

Aproximativ 700 de soldaţi care au fost trimişi pentru importante exerciţii militare comune realizate în cursul săptămânii, vor rămâne la faţa locului, a explicat responsabilul.

O altă unitate se află de asemenea în Iordania pentru antrenamente, a adăugat aceste fără a acorda alte detalii.