
Politică
Întâlnire Francois Hollande – Iurie Leancă : « Binişor »
Întâlnirea de la Palatul Elysée dintre preşedintele François Hollande şi premierul Iurie Leancă a durat mai mult decât era prevăzut. S-a vorbit mai bine de 50 de minute. O sursă din anturajul celor noi ne-a descris dialogul printr-un singur cuvant: “binişor”.
Cert e însă că responsabilul de la Chişinău vorbeşte limba franceză, lucru ce a uşurat comunicarea cu gazda de la Elysée. Subiectele au fost şi ele numeroase : cooperarea bilaterală, tensiuni regionale cu un accent pe situaţia din Ucraina şi nu în ultimul rând aspiraţiile europene ale Moldovei, mai exact perspectivele de aderare ale ţării la UE.
La sfârşitul întâlnirii Hollande-Leancă, cei doi lideri au ieşit pe peronul însorit al palatului prezidenţial şi au mai schimbat câteva vorbe în faţa impunătoarei gărzi republicane şi a celor câţiva jurnalişti . Preşedintele Franţei nu a coborât treptele ca să ni se adreseze aşa cum o face uneori, e adevărat însă că ar putea fi si o chestiune de protocol : Iurie Leanca nu e presedintele Republicii Moldova, ci prim-ministru. Premierul Moldovei, dupà câteva ezitări, a spus jurnalistilor câteva cuvinte. Nimic spontan, însa. Era în fapt vorba de un text în limba franceză pregătit din timp de colaboratorii săi din care reieşea că « întâlnirea cu preşedintele Hollande a fost « amicală şi fructoasă». Liderul de la Chişinău s-a arătat « foarte încântat că Franţa i-a reconfirmat prietenia şi solidaritatea cu Moldova, o ţară latină, europeană şi francofonă. Franţa va continua să sprijine Moldova pentru a implementa reformele aşteptate » a mai spus Iurie Leancă într-o franceză impecabilă.
Semnal de încurajare, dar discret
Cât despre multaşteptatul semnal din partea Parisului pentru o perspectivă mai clară de aderare la UE a republicii Moldova, am aflat doar că « preşedintele Hollande a reiterat sprijinul Franţei în favoarea aspiraţiilor europene ale ţării şi i-a încurajat pe moldoveni să-şi continue eforturile». A urmat şi o parte în limba română : « Există o deschidere a lui François Hollande de a considera acordul de asociere drept o etapă extrem de importantă în acest parcurs european, dar, categoric, nu ultima etapă ». O declaraţie destul de ambiguă aşadar, ce poate fi citită din două sensuri. Semnalele clare de la Elysée - dacă ele există în favoarea aderării Moldovei la UE - sunt deci discrete şi limitate. Altfel probabil că am fi aflat mai multe.
Eventuala reţinere a preşedintelui francez nu are o explicaţie oficială, dar, pentru cei care vor să speculeze, se poate reaminti că Franţa a fost confruntată recent cu un puternic val de opinii anti-europene, de euroscepticism. În acest context, a vorbi– pe faţă cel puţin – de o viitoare nouă aderare la UE e un lucru mai mult decât delicat, ba chiar riscant din punct de vedere politic.
Si totuşi pentru Chişinău sprijinul Parisului pare esenţial – « Franţa e una dintre cele mai importante ţări europene » spunea Iurie Leancă într-un interviu acordat ziarului catolic La Croix.
Din întâlnirea Hollande-Leancă nu au lipsit nici stabilitatea regională în bazinul Mării negre sau întărirea cooperării între statele din zonà. Nimic concret nu s-a conturat însă aici în urma discuţilor de la Paris. Discuţii care mai continuă şi marţi cu o întâlnire între Iurie Leancă şi omologul sau francez, Manuel Valls, şi cu o alta cu preşedintele Senatului de la Paris. În fine e prevăzută pe agenda deplasării primului ministru moldovean şi o întâlnire cu oameni de afaceri, ziua de marţi fiind aşadar una cu tentă economică. În acelaşi interviu din La Croix evocat mai înainte, Leancă se arată « preocupat » de eventuale măsuri de retorsiune din partea Rusiei faţă de aderarea Moldovei la zona de liber-schimb cu UE. « Integrarea europeană nu trebuie să creeze obstacole în relaţiile noastre politice şi economice cu Rusia sau dificultăţi pentru muncitorii moldoveni din Rusia » spune Iurie Leancă ziaristului francez. Rămâne de văzut dacă mesajul a fost recepţionat şi la Moscova.